Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige ansöker om Special Olympics – kan hållas i Åre och Östersund

Sverige kan inom bara några år stå värd för världens största breddidrottstävling för personer med utvecklingsstörning, efter att man ansökt 2021 års upplaga av Special Olympics World Winter Games.
– Vi vill visa att Sverige kan vara ett ledande land när det gäller att få personer med utvecklingsstörning i fysisk aktivitet i en inkluderad idrottsrörelse, säger Linnéa Björndahl, ansvarig över Special Olympics Sweden.

Sedan 1968 har det internationella idrottsevenemanget för personer med utvecklingsstörning, Special Olympics World Games, funnits.

År 2021 kan det hållas i Sverige. Närmare bestämt i Åre och Östersund. Detta efter att Sverige skickat in en ansökan om att stå värd för den enorma idrottstävlingen, till Special Olympics International.

– Det är en unik plattform som ger oss möjligheten att jobba med en bred folkhälsosatsning för personer med utvecklingsstörning i hela samhället och fånga världens uppmärksamhet. Vi vill visa att Sverige kan vara ett ledande land när det gäller att få personer med utvecklingsstörning i fysisk aktivitet i en inkluderad idrottsrörelse, säger Linnéa Björndahl, ansvarig över Special Olympics Sweden.

Minst 3000 aktiva från minst 105 länder kommer att delta under tävlingen. Om allt går Sveriges vägar, kommer det att arrangeras i Åre och Östersund. Orter som under 2019 kommer att arrangera världsmästerskap i både alpint och skidskytte.

– Vi har haft en fantastik dialog med Åre och Östersund som är väldigt positiva till att arrangera tävlingen. I och med tidigare mästerskap finns alla arenor på plats och det finns inte många andra länder i världen som kan erbjuda så pass fina arenor som här. Det gör även att vi med relativt små medel kan få extremt stora effekter och minska en folkhälsoklyfta.

Beskedet om Sverige får arrangera tävlingen eller inte kommer att tas under våren.