Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenssons pärla sänkte Oman

Svensk landslagsfotboll i januari är sällan något för finsmakare.

Kvällen i Masqat var inget undantag.

Men Erik Hamrén fick i alla fall fira sin första seger.

1-0 (0-0) mot Oman.

Det var lite allmänt hipp som haver, slarvigt och inga direkta linjer över spelat under den första halvtimman.

Nerver?

Kanske, med sju debutanter från start får man köpa en större anspänning än normalt.

Eller satt julbordet och nyårssupén kvar i säsongslediga kroppar? Hursomhelst tog det ett bra tag att skaka bort trögheten på Seeb-stadion.

Det första långa anfallet dröjde till 35:e minuten och först då studsade Erik Hamrén till av något som såg ut som belåtenhet.

Som mot Argentina

Halvminuten senare firade han sitt första mål som förbundskapten.

Från 25 meter smekte Anders Svensson in frisparken, ett mål snarlikt det han gjorde mot Argentina i VM 2002.

Målet sopade bort mycket av den tidigare försiktigheten och tre minuter senare kunde Sebastian Eriksson ha avgjort årets första landskamp.

Dorsin släppte till Pontus Farnerud vars skarv fångades upp av Emir Bajrami som kom förbi sin försvarare och de snett inåt bakåt.

Eriksson mötte med högerfoten - men prickade ribban.

I stället för målskytt i debuten tvingades IFK Göteborgs defensive mittfältare kliva av redan innan pausen, ersatt av Samuel Holmén.

Han hade känning i låret, mest en försiktighetsåtgärd. Vi ville inte riskera något, säger presschefen Hans Hultman till TT.

Svensson gick av för Tobias Eriksson, debutant även han, i 64:e minuten och samtidigt lämnade Bajrami plats för Alexander Farnerud.

Svensson var outstanding i sin 104:e landskamp, debutanten Bajrami okej.

Riktigt dålig efter paus

Daniel Larsson (debutant) borde gjort något bättre av Pontus Farneruds långa boll i mitten av andra, men han kom inte ens till avslut.

Farneruds återkomst i blågult, sex år efter senaste besöket, indikerade inte att han lär återkomma efter vinterturnén. Och om Mikael Dorsin verkligen är påtänkt som vänsterback i skarpt läge duger inte onsdagskvällens prestation.

Sverige sjönk ihop rejält sista kvarten, en svagt halvlek gick över i rent dålig - och att det slutade med seger var Daniel Örlunds förtjänst. Han knep Mansour al-Nuiamis skott sedan Oman fått indirekt frispark i straffområdet efter en hög spark av Karlsson.

På lördag väntar Syrien i Damaskus. Då med en genomgående annorlunda startelva än den som öppnade landslagsåret med 1-0-segern mot Oman.