Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensson hjälte i dramat i Dublin

/

Annons

Det var ett jobb som skulle göras. Hur var oviktigt.

Allt handlade om ta de tre nödvändiga poängen.

2-1-segern mot Irland gav mer än så.

Fotbollslandslaget visade att det kan när det gäller som mest.

Med segern är Sverige förbi både Irland och Österrike i VM-kvaltabellen och håller andraplatsen som ger play off-spel i november.

Matchvinnare: Anders Svensson i sin 143:e landskamp.

Jag gläder mig mest honom. Få tangera ett rekord med en så bra match. Han var inblandad i båda målen. Jag hade hoppats att vi skulle kunna utnyttja honom mer i det offensiva, det han är bäst på. Så länge han orkade, så längre kraften fanns i benen gjorde han det fantastiskt bra defensivt, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Men det började illa.

På Friends i mars - i en 0-0-match som borde ha fått någon form av pris för sin tråkighet - lyckades det ultradefensiva gröna kollektivet inte vaska fram ett enda avslut på 90 minuter. Irland gick från den ena ytterligheten till den andra.

Efter fem minuter på Aviva Stadium:

Det kunde redan då ha legat två bollar bakom Andreas Isaksson. Det var rena villervallan när landslaget knäade under trycket från irländare som kom från alla håll.

Vi förväntade oss att Irland skulle vara aggressiva och mer offensiva än i Stockholm. Vi förlorade bollen för snabbt i början av matchen. De är starka, vinner dueller och får fast bollen, säger Hamrén.

Det tog nästan en kvart för Sverige att hämta andan. På en hörna var Albin Ekdal ett något större skonummer från att skicka in 0-1.

Lustigs klena bakåtnick

Isaksson kunde tacka ribban när han missbedömde James McCleans inlägg och kanske Robbie Keane att han fick vara kvar på planen. I nästa irländska våg missbedömde Mikael Lustig kraften i sin bakåtnick, Keane snodde bollen, stack rakt fram och vräkte sig över Isakssons fötter.

Där hade Damir Skomina pipan i munnen. Men när varken Lustig eller Mikael Antonsson fick undan bollen och Keane slog in den nöjde sig Skomina att blåsa för 1-0 till Irland.

Inte för straff och rött kort som troligen annars blivit fallet. Det räddade landslaget. Tendensen var ändå klar; Sverige växte mer och mer in i matchen.

Vi visade attityd och lagstyrka. Vi har legat under många gånger, men jobbar som ett lag, säger Hamrén.

Sebastian Larsson lyckades missa målet med en nick i fritt läge, men det var en chans som snart följdes av en till. Johan Elmander vräkte sig fram på Lustigs inlägg, kom före Dunne och följde upp vårens reducering mot Österrike med ett av sina vackraste landslagsmål.

Svenssons sköna firande

37-årige Svensson rankar nog ett och annat högre, men nummer 17 i 143 landskampen sedan debuten i november 1999 kan ha varit det sista.

Och avgjort ett av de viktigaste.

Längre upp i banan än han brukar vara, visade Svensson att - och var - han ville ha bollen när han stack i luckan i 56:e minuten.

Ibrahimovics briljanta fotbollshjärna reagerade blixtsnabbt.

Bollen kom när den skulle.

Sekunder senare låg den där den skulle.

Till och med Thomas Ravelli måste ha hoppat högt, väl medveten om att han på tisdag är näst mesta svenske landslagsman genom tiderna.

För inte kan väl Hamrén peta Anders Svensson mot Kazakstan i Astana?

Mer läsning

Annons