Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt VM-guld i kanot-VM

Annons

Svenske Petter Öström är världsmästare i kanot. 26-åringen vann dagens final på K2 200 vid kanot-VM i Duisburg och tog därmed sin första VM-medalj.

När kanotisterna passerade mållinjen visste ingen vem som hade vunnit. Inte ens Öström.

Efter någon minuts väntan lyste de officiella resultaten upp storbildsskärmen och speakern förkunnade "World champion: Petter Öström".

Han segrade med ynka tre hundradelar före kanadensaren Mark de Jonge. Bronset gick till spanjoren Saúl Craviotto Rivero.

Var det bara tre hundradelar? Åh fan, säger Petter Öström till TT. Det var inte som på EM direkt. Då gick jag ju in rätt mycket före de andra och kunde skrika lite. Nu fick man vänta. Men jag kände mig ändå nöjd direkt efter racet. Jag fick en ganska dålig start men Martin (Hunter, förbundskapten) sade före loppet att "ingen har tränat så hårt som du, ingen kommer orka hela vägen som du".

Öström hade före mästerskapet som bäst nått en niondeplats på VM och hans första stora framgång kom så sent som i juni, då han överraskande tog EM-guld i Portugal.

Efter EM-guldet pratades det en del om att det var ett mellanmästerskap för många av toppkanotisterna, efter OS och inför VM. Nu kan ingen längre ifrågasätta Vaxholmkanotistens kapacitet.

Sveriges senaste VM-guld kom i Poznan 2010, när Anders Gustafsson vann K1 1 000. På 200 meter hade Sverige tidigare tagit tre VM-medaljer, ett silver på damernas K4 200 i Ungern 1998 samt två brons i Kanada 1997, på damernas K4 200 och herrarnas K2 200.

Erik Svensson och Christian Svanqvist var ytterst nära medalj på K2 200 meter, men lyckades inte riktigt få till det. Svenskduon slutade femma i finalen.

Anders Gustafsson fick en bra avslutning på världsmästerskapet i Duisburg. 34-åringen var helt överlägsen i söndagens B-final på K1 500 och vann nästan en och en halv sekund före ukrainaren Serhij Bashtovyj. Därmed tog Gustafsson en sammanlagd tiondeplats i VM.

Den svenska besättningen på K4 500 - Linnea Stensils, Klara Andersson, Julia Stensils, Moa Wikberg - fick däremot inte riktigt till det i B-finalen.

Sverige slutade åtta, näst sist, i loppet vilket innebar en slutgiltig 17:e-plats i världsmästerskapet.

Mer läsning

Annons