Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt tryck för kvotflyktingar

Annons

Att fler länder ska ta emot kvotflyktingar - inte minst från Syrien - är vad migrationsminister Tobias Billström (M) främst tänker ta upp när han och hans kollegor i dag diskuterar vad som kan göras för att undvika nya flyktingkatastrofer på Medelhavet.

Här finns ett stort problem när vi har 28 medlemsstater i unionen, men bara 13 som faktiskt har en årlig kvot - som Sverige har - med UNHCR, säger Billström på väg in till mötet.

Ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) förklarade i går att kommissionen är redo att utreda frågan om humanitära visum och möjligheterna att söka asyl utanför EU - något som dock såväl Billström som merparten av hans EU-kollegor är tveksamma till.

Just nu bör vår stora prioritering vara kvotflyktingsystemet. Det är ju det snabbaste, säkraste och mest humana sättet att ge människor som är i behov av skydd möjlighet att komma till EU.

Utöver flyktingsituationen och läget på Medelhavet diskuterar ministrarna även den fria rörligheten inom EU, efter brittiska önskemål om skärpta regler.

Vi måste ändra på det system som styr hur den fria rörligheten fungerar i EU, hävdar den brittiska inrikesministern Theresa May. Först och främst måste vi för de länder som ansluter sig i framtiden kunna minska tillgången till den fria rörligheten tills vi är säkra på att det inte blir någon massmigration. Till exempel skulle vi kunna kräva att nya länder måste uppnå en viss inkomst eller ekonomi per capita för att omfattas av den fria rörligheten, tycker May, som även anser att medlemsstaterna bör få rätt att stoppa viss inflyttning om man anser det befogat. Borde inte ländernas regeringar kunna sätta ett tak om de anser att det finns frågetecken kring ekonomisk invandring?

Inflyttningen från andra EU-länder - särskilt från de nyare medlemsstaterna i Östeuropa - har lett till en hätsk debatt i Storbritannien. Den brittiska regeringen planerar att från årsskiftet försämra möjligheterna för nyinflyttade att få stöd och bidrag, för att avskräcka framför allt bulgarer och rumäner, vars tidigare restriktioner för arbete i Storbritannien då löper ut.

Mer läsning

Annons