Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt rekord i maraton

Isabellah Andersson krossade på fredagen det svenska rekordet i maraton. Hon slutade femma i Dubais maraton på tiden 2.26.52, drygt tre och en halv minut bättre än Lena Gavelins svenska rekord från VM i Paris 2003.

Andersson förbättrade samtidigt sitt eget personbästa med sju minuter.

Härligt att Isabellah fick visa i vilken fin form hon är. Jag har fått väldigt bra träningsrapporter om henne från Kenya, säger den svenske förbundskaptenen Stefan Olsson till TT.

Svenskan med kenyanska rötter fick kliva upp tidigt för att slå rekordet. Startskottet i Dubai gick redan klockan halv sju på morgonen lokal tid.

Den snart 30-åriga Andersson, som blev svensk medborgare under fjolåret, åker nu tillbaka till Kenya för att fortsätta sin hårda träning.

Hon kommer inte att tävla någonting inomhus. Efter det här loppet tror jag träningen läggs upp för maratonloppet under EM i Barcelona, säger Stefan Olsson.

I Dubai vann etiopiskan Mamitu Daska Molisa på 2.24.29. Ingen europeiska var före Andersson i resultatlistan och sett till fjolåret var det bara åtta europeiska löpare som sprang ett maratonlopp snabbare än 2.26.52.