Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Hall of Fame klart för inval

Annons

Tolv musikskapare och artister blir på torsdag de första att väljas in i Swedish Music Hall of Fame. Det populärkulturella museet har hämtat inspiration från USA - men vill också skilja sig från sin amerikanske storebror.

Torsdagens offentliggörande har krävt en hel del huvudbry. För hur skulle man lägga upp urvalsprocessen? Rock and Roll Hall of Fame i USA har självklart varit en förebild, men den svenska ledningen ville inte kopiera upplägget rakt av.

De har rock and roll som begrepp, det har inte vi. Vi omfamnar populärmusiken brett. Jazzen, hiphopen, hårdrocken, dragspelet, dansbanden, poppen och rocken - allt kan komma att få sin beskärda del av Swedish Music Hall of Fame, säger vd:n Charlotte Wiking.

Minst 20 år

Rent teoretiskt skulle alltså såväl dragspelaren Calle Jularbo som hiphop-pionjärerna i Latin Kings kunna finnas med bland årets utvalda. De som väljs in måste ha varit verksamma i minst 20 års tid, men det finns inget som hindrar att juryn väljer in redan avlidna personer.

Det är många betydande och tunga personer som har dött, men som musikaliskt är levande fortfarande, säger juryns ordförande Jan Gradvall.

Juryns storlek skiljer sig markant från det amerikanska originalet. Där Rock and Roll Hall of Fame har en nomineringskommitté på drygt 30 personer och mer än 600 rockexperter som röstar på förslagen består den svenska juryn av fyra personer.

Vi ville inte ha med personer i juryn som kunde ha chans att bli invalda, förklarar Charlotte Wiking, men konstaterar att sammansättningen troligen kommer att se annorlunda ut nästa år.

Förväntar sig kritik

Årets val kommer att sprida glädje, men också väcka kritik, tror de inblandade. För hur går det att göra svensk populärmusik rättvisa genom ett så litet urval?

Förhoppningsvis kommer folk att förstå att vi börjar mitt i, så att de får ge sig till tåls lite. Många värdiga får sitta på läktaren ett tag och vänta på sin tur, säger Jan Gradvall.

Mer läsning

Annons