Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskstödd insats mot libysk gas

Annons

Libyens lager av senapsgas har destruerats i all tysthet med bland annat svensk hjälp, skriver New York Times (NYT). Arbetet har skett under de tre senaste månaderna och genomförts av amerikaner och av libyer som utbildats i Sverige och Tyskland, enligt tidningen.

Libyens och USA:s regeringar uppger att all senapsgas som den förre ledaren Muammar Gaddafi skaffade därmed har förstörts.

Hundratals bomber och artillerigranater har oskadliggjorts, och det ska ha skett i den libyska öknen sydost om huvudstaden Tripoli. Den sista ammunitionen förstördes den 26 januari, uppger tidningens källor.

Samma teknik - en transportabel ugn - ska enligt NYT användas när den syriska regimens stridsgaser tas om hand. Det arbetet går långsammare än planerat.

Det är det svenska företaget Dynasafe, som enligt NYT, levererat detonationskammaren som använts.

Principen är ganska enkel. Man spränger hela kemiska vapnet, så förstörs både den explosiva delen och den kemiska delen. De brinner upp helt enkelt i explosionen, säger Rikard Norlin, expert på kemiska stridsmedel på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Kvar blir, förenklat, "järnskrot och lite sot". Även den gas som bildas tas om hand om, med hjälp av speciella filter.

Många gamla kemiska vapen har rostat och är svåra att oskadliggöra genom att montera isär dem.

Då väljer man att spränga alltihop under kontrollerande former.

Vilken typ av kemiska vapen som ska förstöras spelar ingen större roll.

Avfallshanteringen blir lite annorlunda beroende på vad man har. Det är inte alla ämnen som förbränns helt till ogiftighet, men både senaps- och nervgas förbränns till fullo. Det är en bra metod, säger Rikard Norlin.

Mer läsning

Annons