Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskarna vill förbjuda rökning

Det räcker inte med rökförbud på serveringar. Enligt Cancerfondens senaste undersökning vill majoriteten av svenskarna ha nolltolerans mot rökning - och förbud mot tobaksförsäljning i livsmedelsaffärer. Rökarna själva sågar idén.

- Det verkar inte vettigt, det är upp till var och en om man ska röka, säger Robin Nilsson, som står och tar sig en puff utanför jobbet i Härnösands centrum.

Cancerfonden har låtit SIFO fråga 1000 svenskar om deras inställning till rökning. Resultatet visar att närmare 65 procent av de tillfrågade vill ha en nollvision för tobaksrökning. Majoriteten är dessutom positiv till ett förbud mot tobaksförsäljning i livsmedelsbutiker.

- Det är ju inte fler som slutar röka för det, det blir bara krångligare att köpa, säger Robin Nilsson.

Andra anser att ett förbud kan ha sina fördelar. Eila Israelsson till exempel, som även hon har tagit sig en rökpaus i vårsolen:

- Får man inte tag på cigaretter så slutar man ju röka, säger hon.

Cancerfonden påpekar i sin rapport att med ett bättre förebyggande arbete, skulle en tredjedel av lungcancerfallen aldrig skulle behöva uppstå.

Och enligt Cancerfondens rapport har livsmedelsbutikerna visat sig öppna för att sluta med tobaksförsäljning.


ANNA WIKNER
070-650 77 02