Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar fick inte resa in i Israel

Annons

Fyra svenskar från Palmecentret i Stockholm greps när de landade i Tel Aviv i Israel. De förhördes och hölls sedan i förvar i väntan på ett flyg tillbaka till Sverige.

Svenskarna provocerade, enligt Israels ambassad.

Svenskarna landade i Israel på torsdagen och fick aldrig lämna flygplatsen. De togs till förhör under flera timmar och fördes på kvällen till ett förvar i väntan på ett flyg tillbaka till Sverige.

Varför de vägrades inresa och vad de förhördes om, har Palmecentret inte hunnit få svar på.

Vi kommer att titta närmare på detta, vad orsaken var och vad vi kan göra åt det, säger Laila Naraghi, centrets pressanvariga till TT.

Palmecentret kommer också att ta kontakt med israeliska myndigheter.

De fyra kom hem till Sverige igen vid lunchtid på fredagen.

Då låg vårt fokus på att de skulle känna sig trygga och välkomna hem och vi erbjöd samtalsstöd.

Israel beskriver via sin ambassad i Stockholm att situationen med svenskarna har uppfattats som en provokation. Flygplatspersonalen ska ha uppfattat det som att gruppen önskat provocera fram en situation som "kunde leda till just sådana nyheter vi nu kan läsa", skriver Israels ambassad i Stockholm i ett mejl till TT.

Ambassaden skriver att de fyra blev så våldsamma i samband med säkerhetskontrollen på flygplatsen att polis fick tillkallas. Kontrollen är enligt ambassaden "rutinmässig" och en vanlig procedur för resenärer till Västbanken eller Gaza. Svenskarna ska ha fortsatt agera våldsamt och vägrat samarbeta och då fattades beslut om att sända dem tillbaka till Sverige.

De fyra hade tänkt delta i ett nätverksmöte i Palestina den 22-23 november mellan svenska och palestinska organisationer. De skulle också träffa organisationer i Israel, enligt Palmecentret.

Ytterligare en grupp svenskar som representerar Palmecentret var på väg till samma nätverksmöte, men missade på grund av förseningar sin flyganslutning i Istanbul och valde då, efter att ha hört om incidenten i Tel Aviv, att återvända till Sverige.

Mer läsning

Annons