Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskan har fått 30 nya ord

Annons

Det är kanske inte så svårt att lista ut att fuldelning har med olaglig fildelning att göra. Men vad är könskonträr, grindstad eller prokotta?

Det enda de har gemensamt är att de finns med i Språkrådets årliga nyordslista.

Stora nyheter och trender är grogrunden för nya ord. I år har vi hört mer om svininfluensan än vad de flesta kanske orkar med, men sjukdomen har i alla fall gett svenskan två nya ord: först och främst själva ordet svininfluensa men också sprita vilket de flesta väl gör efter toalettbesöket.

Sammanlagt är det 30 ord som statliga språkrådet på Institutet för språk och folkminnen vill utöka vår gemensamma vokabulär med i år. Tar man det i bokstavsordning är nog chefsnappning det första man rycker till inför. Ordet har sitt ursprung i Frankrike där missnöjda anställda börjat ta för vana att låsa in chefen.

Fuldelning och fulsprit

Avdelning vidrigheter representeras av ordet fiskpedikyr som beskriver hur man låter fiskar gnaga av hudflagor på fötterna.

Olaglig fildelning kan i fortsättningen kallas fuldelning som är besläktat med fulsprit och fulöl.

Grindstad är en beteckning på de inhägnade välbärgade områden som blir allt vanliga i USA och England (från det engelska uttrycket gated community).

Könskonträr är någon eller något som är rakt motsatt det som vanligtvis förknippas med en man eller kvinna, till exempel om en kvinna tar ett mansnamn.

RFSU lobbade

Prokotta är motsatsen till bojkott, då man i stället förespråkar och rekommenderar ett företag som man anser arbetar på ett bra sätt.

Avslutningsvis har RFSU genom hårt lobbyarbete förmått Språkrådet att införa ordet slidkrans.

"Jag är både glad och stolt. Orden påverkar vårt sätt att tänka och därför kändes det viktigt att byta ut det gamla och förlegade uttrycket mödomshinna", säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU i ett pressmeddelande.