Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska vd-löner väsentligt lägre

Annons

Svenska vd-löner når inte ens upp till hälften av vd-lönerna i jämförbara europeiska företag, enligt en studie gjord av Hallvarsson & Halvarsson (H & H). Och andelen rörlig ersättning är betydligt lägre här än utomlands. Mest i Sverige tjänar Carl-Henric Svanberg, vd på Ericsson.

Cheferna för Sveriges 23 största börsföretag, exklusive investmentbolagen, får i snitt 13,5 miljoner kronor i ersättning per år, enligt undersökningen. Då ingår inte pension.

Det kan jämföras med snittersättningen på 16,8 miljoner kronor i övriga Norden och 36,6 miljoner kronor i europeiska företag. Justerat för att svenska chefer leder mindre företag får vd:ar här 43 procent av sina europeiska kollegors löner, enligt pr-konsulten H & H.

Det förvånar inte mig det minsta. Det är ungefär så där som det ser ut, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Men vad som är rätt vd-lön är i slutändan en fråga för varje bolags styrelse, tillägger han:

Bolagen ska inte betala mer än de behöver för att attrahera bra människor till jobben.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig Folksam, går ett steg längre i sina slutsatser.

Om man vill göra karriär utomlands är det väl bara att flytta, säger hon.

Hon tycker samtidigt att det är svårt att jämföra med andra länder, då man bara utifrån lönelistan missar prisbilden i Sverige, pensionssystemet och de sociala förmånerna.

Hela kostnadsläget måste räknas in.

I skuggan av de låga vd-lönerna ser Ågren svårigheter för svenska företag att rekrytera utländsk kompetens. Lundberg Markow håller inte med.

Vill man ha specifik kompetens är det bara att betala, säger hon.

LO:s chefekonom Lena Westerlund tycker det är viktigare att jämföra vd-lönerna med vad löntagare tjänar i samma land och oroas över ökade löneskillnader runt om i världen. Hon tolkar samtidigt svenska företags internationella framgångar som ett tecken på att svenska vd-löner inte är för låga.

Jag kan inte se att lönenivåerna i Sverige skulle vara ett problem givet de behov vi har.

H & H-studien, som gjorts inför ett seminarium om vd-löner nästa år, visar även att en svensk vd har en betydligt mindre andel rörlig ersättning i den totala lönen, med ett snitt på omkring en tredjedel rörligt. I övriga Norden är hälften av ersättningen rörlig och i Europa ligger den rörliga delen på 73 procent.

Överst på den svenska tio-i-topp-listan vad gäller vd-löner hamnar Ericssons vd Carl-Henric Svanberg med en ersättning exklusive pension på 24 miljoner kronor.