Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska ungdomar dricker mindre

Annons

Trenden håller i sig - svenska ungdomar dricker mindre alkohol.

Men det finns regionala skillnader i hur mycket unga dricker.

Mest dricker de i Skåne och i övriga södra Sverige, säger Isabella Gripe, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), till TT.

Minst alkohol dricker ungdomarna i norra Sverige.

Resultaten framgår av CAN:s undersökning av skolelevers drogvanor för 2013 som presenteras under fredagen.

Av de tillfrågade niondeklassarna i undersökningen är det 47 procent som druckit alkohol någon gång under det senaste året. Och det är den lägsta nivån sedan CAN:s undersökningar började 1971.

Även bland dem som går andra året i gymnasiet har alkoholkonsumtionen minskat. När CAN började mäta den gruppen 2004 var det 90 procent som hade druckit alkohol det senaste året. Den siffran är nu nere på 77 procent.

Isabella Gripe tror bland annat att nedgången kan förklaras med att debutåldern för alkohol har höjts och att mönstret för unga förändrats.

Det finns andra mötesplatser och umgängesformer som inte måste inkludera alkohol, till exempel sociala medier, säger hon.

Att alkoholkonsumtionen sjunkit bland unga håller Maria Strömgren, alkohol- och drogsamordnare vid Luleå kommun, med om.

Vi har haft en positiv nedåtgående trend de senaste åren bland niorna och som jag förstår det har den trenden fortsatt, säger hon.

Maria Strömgren tror att det kan förklaras av en kombination av olika åtgärder. Till exempel flera kampanjer som lyft frågan om unga och alkohol och som är ett stöd för att föräldrar att stå emot påtryckningar om att köpa ut alkohol.

Man vet ju att föräldrarnas inställning har betydelse, säger hon.

Mer läsning

Annons