Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska musiklegender spelar andra roller i ny dvd-box

Jussi Björling som deprimerad och ratad sångartalang.
Zarah Leander som förslagen bedragare.
Alice Babs som motvillig hemmafru och vardagsbekymrad sångerska i dansorkester.
Evert Taube som ... tja, mest sig själv.

Filmdistributören Studio S har tillsammans med filmbolaget SF Studios hittat en ny flik i sin sedan länge pågående och omfångsrika samlarserie med svensk nostalgifilm. Den här gången med legendomspunna musikaliska artister i blickfånget.

Läs även: Filmnostalgi på dvd: Hasse Ekman går igen

Rullarna är ofta mer farsartad melodifilm (kan kanske liknas vid en slags buskisversion av musikalen) än seriös spelfilm och ger blixtbelysning åt stjärnglans i vardande och redan etablerade profilers manér.

Prima primadonnan Zarah Leanders (1907–1981) skådespelarrenommé är omvittnat. "Falska miljonären" är en av hennes tre svenska filmer innan utlandskarriären tog vid. Filmen är en puttrande förväxlingskomedi där hon spelar underskön förförerska som sätter klorna i folkkäre Fridolf Rhudins rollfigur.

Världstenoren Jussi Björling (1911–1960) spelar en sångare som vill upp men inte får chansen i "Fram för framgång". Frustrerad tränger han sig burdust fram till självaste radiochefen för att få visa vad han går för. Innan denne vet ordet av drämmer Björling i med en galopperande "La danza" av Rossini. Lyckan var förstås – om än så småningom – gjord.   

Nationalskalden Evert Taube (1890–1976) var liksom Björling klart bättre på att sjunga än skådespela, men fanns ändå med i flera filmer. I "Sjösalavår" spelar han sig själv och på jakt efter nya inkomster beger sig han sig iväg på en långväga seglats. Med på färden finns ett rikligt fång med hans egna visor. En ung Sven-Bertil skymtar också, redan då med gitarr och sång.

"I Roslagens famn" utgår från Everts visor och huvudrollen spelas av Åke Grönberg som även han ger sig i väg på världshaven i flykt från kärlekstrubbel.

Swingdrottningen Alice Babs (1924–2014) har en omfattande meritlista som skådespelare. Två av hennes sprudlande och sångglada verk är dessa 50-talskomedier i färg, "Musik ombord" och "Det svänger på slottet". I förstnämnda framträder bland andra den då nybildade supertrion Swe-Danes (Alice Babs, Ulrik Neumann och Svend Asmussen). Svänget på slottet fixar hon tillsammans med Little Gerhard, Lasse Lönndahl med flera.

Läs även: Svenska filmer från förr får ny skjuts in i framtiden

Knappast någon av musikstjärnorna gör skäl för stående ovationer på filmduken, men detta faktum gör dem mänskliga i all sin upphöjdhet. De (nåja, inte Zarah och Alice) överglänses stundom av andra aktörer och vi blir påminda om att de trots sin oomtvistade storhet faktiskt bara var människor. Ingen gloria faller av för det.

Gott så – och så pass intressant att en fortsättning på inslaget tema gärna får följa.

Det finns flera falnade sång- och musikstjärnor som stått framför filmkameran; Calle Jularbo, Ulla Billquist, Gösta "Snoddas" Nordgren och Harry Brandelius för att nämna några.

Värt att notera är att fyra av filmerna i denna nya samlingsutgåva kommer som dvd för första gången. Knyter ihop boxen gör sedvanligt bildgalleri, kuriosakunskap, biografier och ett snyggt häfte med bilder och fakta.  

Läs också: Regn och blåst spelar ingen roll när Thor Modéen erbjuder Härliga tider 

Dvd-boxen "Svenska musiklegender på film":

Falska miljonären (1931).

Fram för framgång (1938).

I Roslagens famn (1945).

Sjösalavår (1949).

Musik ombord (1958).

Det svänger på slottet (1959).