Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kyrkan krymper snabbare

Annons

Antalet medlemmar som begär utträde ur Svenska kyrkan har blivit fler igen. Samtidigt ökar islamiska församlingarna, romersk-katolska kyrkan och de ortodoxa och österländska kyrkorna.

Jämfört med de senaste åren syns i år en större ökning av antalet medlemmar som utträtt ur Svenska kyrkan.

Mellan november 2008 och oktober 2009 minskade antalet medlemmar i Svenska kyrkan med nära 72 000 personer eller drygt 1 procent, visar statistik från Svenska kyrkan som TT tagit del av. Det är omkring 20 000 fler än året innan.

Det sammanlagda antalet medlemmar i övriga trossamfund ökade däremot något förra året jämfört med 2007, enligt ny statistik från Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST). Totala antalet uppgick till 761 538.

Samfunden som ökat är de islamiska församlingarna, romersk-katolska kyrkan och de ortodoxa och österländska kyrkorna. SST påpekar dock att statistiken från många av de församlingarna är osäker.

Tidigare planade minskningen ut, efter att vi hade en topp av utträden 2004. Nu ökar det igen. Vi tolkar det som att det är den allmänna situationen i samhället som påverkar. Det kan vara ekonomiska orsaker som gör att man väljer att lämna kyrkan, säger Henrik Pederby, informationschef på Svenska Kyrkan, till TT.

Beslutet att kyrkan kan viga homosexuella par tycks inte ha påverkat antalet utträden - varken positivt eller negativt. Utträdena är jämnt fördelade över året.

Vigselbeslutet har inte haft någon effekt, säger Pederby.

Pingströrelsen och Missionskyrkan har båda tappat medlemmar.

De flesta stift har under året förlorat mer än 1 procent av sina medlemmar.