Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska krav på finsk kärnkraft

Länsstyrelsen i Västernorrland anser att konsekvenserna av en kärnkraftolycka i Finland måste bedömas även för närliggande områden i Sverige.

Örnsköldsviks kommun begär en klimatbedömning av hela kedjan från uranbrytning och transporter via drift fram till slutförvaring av avfall.

Det framgår av remissvaren till Naturvårdsverket i Sverige på Fennovoimas kärnkraftsplaner i Finland där Kristinestad, ett tjugotal mil från Västernorrlands kust tvärs över havet, är en av fyra aktuella orter.

Ingen av de övriga kommunerna i Västernorrland har svarat på remissen som gäller programmet för miljökonsekvensbeskrivning.

Statens kärnkraftinspektion, SKI, vill se en komplettering av hur avfall från kärnkraftverket kommer att hanteras ända fram till slutförvaringen av använt bränsle.

Räddningsverket hänvisar till att länsstyrelsen ska ansvara för räddningstjänst vid en kärnkraftsolycka och konstaterar att Fennovoima kommer att beskriva vad som händer upp till hundra mil från anläggningen vid en allvarlig olycka.

Statens strålskyddsinstitut begär tydligare skrivning att utsläpp gäller både luft och vatten samt att bästa tillgängliga teknologi ska användas för att begränsa radioaktiva utsläpp.

SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, meddelar att man inte har några synpunkter i ärendet. Krisberedskapsmyndigheten har inga invändningar mot Fennovoimas program.

Svenskt Näringsliv vill väga in att kärnkraftsutbyggnad ger möjlighet att minska koldioxidutsläppen även utanför Finland. Från Naturskyddsföreningen hävdar en röst tvärtemot att kärnkraftstekniken inte går att förena med ett uthålligt energisystem.

Allt som allt har ett sjuttiotal svar inkommit till Naturvårdsverket. Sveriges officiella yttrande till Finland skickas i nästa vecka.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14