Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska klubbar kan tjäna på VM

Det kommer att delas ut rekordmycket pengar i fotbolls-VM i Sydafrika kommande sommar. Totalt har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) 420 miljoner dollar i prispengar (omkring 2,8 miljarder kronor) av vilka 30 miljoner dollar (200 miljoner kronor) går till det segrande landet.

Även de deltagande spelarnas klubbar kommer att tjäna pengar på VM.

Varje klubb som har en spelare i VM kommer att få 1 600 dollar (10 900 kronor) per dag och spelare, sade Fifas generalsekreterare Jerome Valcke i samband med att Fifas exekutiva kommitté på torsdagen sammanträdde i värdlandet Sydafrika. Pengarna kommer att betalas ut 15 dagar före turneringens start fram till och med en dag efter det att spelarens deltagande i VM tar slut.

När det gäller svenska klubbar är det några få som kan bli aktuella som det ser ut nu. IFK Göteborg (danske målvakten Kim Christensen), AIK (slovenske anfallaren Miran Burgic) och division 1-laget Vasalund (ghananske målvakten William Amamoo) kan alla få ett välkommet tillskott i kassan nästa år.