Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska journalister bortförda

Annons

Två erfarna svenska journalister har försvunnit i Syrien. Enligt utrikesdepartementet blev de bortförda i lördags. Vem som ligger bakom är okänt.

Journalisterna, reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström, har länge arbetat för stora svenska dagstidningar.

Vi vet inte exakt var någonstans de försvann. Vi pratar med alla vi känner i princip för att få veta mer, sade den svenske Syrienambassadören Niklas Kebbon till TT från Beirut, där han under måndagen satt i flera möten gällande försvinnandet.

Högsta prioritet är att ta reda på vilka som ligger bakom bortförandet:

Jag tror att det viktigaste är att veta vilka som håller dem, för att veta vilka kanaler vi kan och ska använda oss av.

Nära gränsen

Det var anhöriga som slog larm om att journalisterna förts bort mot sin vilja.

Det är ovissheten som är värst, att man inte vet vad som händer, sade Niclas Hammarströms sambo till SVT.

Informationen var ännu på måndagskvällen mycket knapphändig.

Vi vet att de var på väg ut ur Syrien, men vi vet inte exakt var. Men det måste ha varit nära gränsen på något sätt, sade Ursula Åhlén på utrikesdepartementets (UD) presstjänst.

Mycket farligt

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, bedömer det krigsplågade landet som mycket farligt att rapportera ifrån.

Syrien är ett fullständigt helvete för journalister där mängder av journalister har fängslats eller mördats av båda sidorna i konflikten. Båda sidorna kan skjuta på dig, sade han till TT och underströk UD:s viktiga roll. Erfarenheter från tidigare fall säger att ju mer UD agerar direkt desto snabbare brukar det gå.

Journalistförbundet visste på måndagskvällen inte för vem de svenska journalisterna arbetar.

Oavsett vilken uppdragsgivare de har haft är det viktigt att den uppdragsgivaren kliver fram och verkligen verifierar deras journalistiska uppdrag, så att det inte råder något tvivel om att de är journalister, sade Peter Skyhag på Journalistförbundet till TT.

Mer läsning

Annons