Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Cykelstäder: "Ge barn en hållbar och hälsosam livsstil – uppmuntra fler att cykla"

Annons

Många av oss upplever att cykeln är populärare än någonsin, men statistiken talar sitt tydliga språk. Barn, 6–14 år, cyklar 42 procent kortare sträcka nu än under mitten av 1990-talet, ungdomar och unga vuxna, 15–24 år, cyklar 46 procent kortare nu (Rapport 2015:14 från Trafikanalys).

Samtidigt noterar Folkhälsomyndigheten att den fysiska aktiviteten hos barn och unga har minskat. Brist på fysisk aktivitet ökar risken för en rad sjukdomar såsom fetma, typ-2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Föreningen Svenska Cykelstäder ser oroat på utvecklingen, men menar att en förändring är möjlig om föräldrar, politiker och skolor tar ökat ansvar för att skapa ett hållbart och hälsosamt resebeteende från unga år.

■■ INSÄNDARE: Föregå med gott exempel – använd cykelhjälm även om lagen inte tvingar er

Störst ansvar för barnens transportvanor har föräldrarna. Genom att vara en god förebild och själv cykla, samt att uppmuntra och göra det möjligt för barnet att cykla kan föräldrar hjälpa sina barn att få goda vanor och vardagsmotion.

Skjutsande föräldrar, som ofta är stressade i samband med hämtning och lämning, utgör dessutom en fara för gående och cyklande barn. Genom att cykla tillsammans med dem har man en möjlighet att låta barnet öva på de utmaningar som finns i trafiken och uppnå trafikmognad i sin egen takt.

Skolan behöver också ta ett större ansvar för att barn och unga ska lära sig trafikregler och säker cykling. I dag är det tyvärr inte en självklarhet att barn får cykla som en del av undervisningen, trots krav i läroplan att lära ut om trafik. Utöver undervisning om trafikregler borde cykelutflykter vara ett självklart inslag i skolan för att visa på att cykling framförallt är roligt.

■■ INSÄNDARE: "Cykla på trottoarer och skjutsa kompisar – har ni cyklister i Härnösand inget trafikvett?

■■ INSÄNDARE: "Kloka åsikter – men barn gör ju som vi vuxna gör i trafiken"

För att föräldrar och barn ska känna sig tryggare i trafiken behövs också utökade satsningar på cykelinfrastruktur från kommuner, regioner och nationell nivå. Sammanhängande och trafikseparerade cykelvägar gör att konflikterna med andra trafikslag minskar och ökar säkerheten.

Kommuner har möjlighet att vid planering av trafiken runt en skola prioritera säkra cykelvägar och se till att avlämningsplatser för bilar ligger en bit bort för att trafiken inte ska bli alltför intensiv i direkt anslutning till skolan.

I början av en termin finns en särskild möjlighet att etablera nya vanor, därför är det särskilt viktigt att satsa på att få fler barn att cykla nu. Svenska Cykelstäder ser allvarligt på att barn och unga vuxna cyklar allt mindre, och efterlyser insatser från alla nivåer för att vända trenden. Vi har inte råd att låta bli, och det är bråttom att vända utvecklingen.

Styrelsen för Svenska Cykelstäder

Henrik Oretorp

Halmstad (C)

Emma Berginger

Lund (MP)

Mikael Vilbaste

Västerås (MP)

Moa Rasmusson

Sollentuna (L)

Anders Samuelsson

Jönköping (C)

Lenita Ericson

Luleå (S)

Thomas Rödin

Helsingborg (MP)

Elias Aguirre

Linköping (S)

Margaretha Wedin

Gävle (C)

■■ INSÄNDARE: Orolig i Myckling: "Måste de ske en olycka – gör något åt gång- och cykelvägen"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel