Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska bolag mest optimistiska

De svenska företagen är de mest optimistiska i Europa när det gäller nästa års affärsmöjligheter, enligt en stor undersökning från Eurochambres, en europeisk organisation för handelskamrar. Över hälften av de svenska deltagarna tror på ett förbättrat affärsklimat 2010.

Även när det gäller övriga indikatorer är näringslivet i Sverige mer positivt än tidigare. Men den förväntade ökningen av antalet anställda och investeringar är måttlig, enligt ett pressmeddelande från Stockholms Handelskammare.

Varuproducerande företag är överlag mer pessimistiska än tjänsteproducerande.

"Om det värsta är över ser tjänstesektorn ut att ha klarat sig relativt lindrigt undan lågkonjunkturen", skriver Stockholms Handelskammare, vars vd Peter Egardt är vice ordförande i Eurochambres.

Undersökningen omfattar över 69 500 företag i Europa. I Sverige har 1 625 företag, jämnt fördelade över landet, besvarat enkäten.