Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska bidrag strömmar till Haiti

Annons

Svenska folket har redan skänkt 50 miljoner kronor till hjälpinsatser i katastrofdrabbade Haiti.

Det är bara början, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII).

Siffran är en uppskattning av hur mycket pengar som kommit in till tolv av medlemmarna i FRII på måndagen, bland andra Röda Korset, Svenska kyrkan, Rädda Barnen och Plan Sverige. Dessutom hade Radiohjälpen, som inte är medlem i FRII, samlat in cirka en halv miljon kronor till i fredags.

För att vara en katastrof långt borta utan stora svenska intressen så är det här ett mycket bra resultat. Vi har kommit i gång snabbt, konstaterar Erik Zachrison.

Enligt hans bedömning kan slutresultatet mycket väl hamna på flera hundra miljoner kronor.

Få företag

Hittills är det mycket som pekar på att det övervägande är privatpersoner som skänker pengar, och Zachrison hoppas att även företagen känner sitt ansvar och kommer igång. Svenska kyrkan och Röda Korset är av samma uppfattning.

Det är övervägande enskilda faktiskt. Man ser och reagerar med hjärtat direkt och vill göra någonting, säger Eva Pérez Järnil, insamlingssamordnare på Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete.

Stöd från lotteri

Postkodlotteriet har bidragit med en betydande del av de 50 miljonerna. Ett stöd på totalt 21 miljoner kronor har fördelats mellan sju stora hjälporganisationer.

En av dessa är Rädda Barnen, som bedömer att det behövs 20 miljoner dollar för att hjälpa och skydda de katastrofdrabbade barnen. Den summan skulle kunna hjälpa cirka 600 000 barn under sex månader. På måndagen hade organisationens verksamhet i Sverige fått in omkring 4,5 miljoner kronor, inklusive Postkodlotteriets stöd.

Svenska staten bidrar med 180 miljoner kronor i humanitärt stöd till Haiti.