Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk Vindenergi: Målet bör vara minst 100 procent förnybart

REPLIK.

Svar till Arne Lövgren, ”Vilket syfte har ökad kvotplikt – räcker inte 74 procent förnybart?", Ordet fritt 11 februari.

Arne Lövgren frågar i en insändare om det inte räcker med 74 procent förnybar el som vi har i dag.

För att nå ett långsiktigt hållbart elsystem som varken förstör klimatet eller är beroende av bränslen som förr eller senare tar slut så behöver vi komma upp i minst 100 procent.

Det finns ingen överproduktion av fossilfri el i Europa där hälften av elen fortfarande görs med kol, olja eller gas. Av klimatskäl måste denna produktion snabbt fasas ut. Ett överskott av koldioxidfri el i Sverige kan därför minska utsläppen från fossil produktion i andra länder.

Sverige har goda förutsättningar för vindkraft och annan förnybar elproduktion. Men med dagens låga priser på fossil energi och helt otillräckligt pris på koldioxidutsläpp så finns ingen lönsamhet i ny fossilfri elproduktion. För att ändå få in ny elproduktion som ersätter äldre kraftverk som behöver fasas ut behövs stöd till ny förnybar elproduktion.

Kostnaden i Sverige för stöd till förnybar elproduktion är i dagens marknadsbaserade elcertifikatsystem mycket låg. Svenska elkonsumenter betalar några enstaka ören per kilowattimme för detta, mycket mindre än konsumenterna i till exempel Storbritannien eller Tyskland.

Charlotte Unger

Vd Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel