Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk Ubåt "sänkte" USA:s hangarfartyg

SÄLEN.
Det går bra för den svenska ubåten Gotland vid övningarna mot amerikanska marinens fartyg i Stilla havet.
Så bra att Gotland från undervattensläge lyckats ta foton av ett amerikanskt hangarfartyg från relativt nära håll, säger Martin Hagbyhn, vd för Kockums.

Det kan låta banalt att lyckas ta foton. Men det innebär att hangarfartyget skulle vara sänkt i en krigssituation. Amerikanska hangarfartyg omges alltid av en tät skärm av eskortfartyg. De ska vara oåtkomliga för fientliga ubåtar eller andra fartyg. Men Gotland har lyckats, enligt rapporter till Martin Hagbyhn.

Gotland vinner nästan alla strider i övningarna mot amerikanska fartyg. Amerikanska marinen hittar helt enkelt inte Gotland, som drivs av sitt extremt tystgående Stirlingmaskineri. Trots det är USA inte en tänkbar kund, eftersom man där mest satsar på kärnvapenubåtar.
Jag tror inte det går att sälja svenska ubåtar till USA, säger Hagbyhn.

Stort intresse
Men framgångarna sprider sig och andra mindre nationer visar stort intresse för svenska ubåtar. Han namnger dem inte men de potentiella kunderna finns i Asien, runt Persiska viken och i Sydamerika.

Japan köper nu Stirlingmotorer till alla sina nya ubåtar de bygger en per år.

Kockums har ändå kommit in på den amerikanska marknaden med kompositskrovteknik i ett 50-tal nya kustbevakningsfartyg som byggs i USA. Varven i Mississippi skadades svårt av stormen Katrina men nu har verksamheten åter börjat komma i gång och svenska ingenjörer kan återvända dit.

Kockums utvecklar också en ny ubåt, kallad A26, som kan utföra en mängd olika uppgifter, på liknande sätt som Visbykorvetterna, det nya stridsfordonen SEP eller Jas\39\Gripen.

Hoppas
Kockums har inte fått några svenska utvecklingsbidrag på flera år och Hagbyhn hoppas på en beställning på två A26 från Sverige.
Vi är på ganska grön kvist, tycker ändå Hagbyhn.

Beläggningen i Karlskrona är relativt god fram till 2009 men nya beställningar behövs, framför allt från Sverige. Svenska beställningar är en förutsättning för utveckling av ny teknik, säger Hagbyhn.


REDAKTIONEN