Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk tros gripen i Pakistan

Pakistansk polis sade sig på onsdagen ha gripit fem utländska medborgare som misstänks ha planerat terrorattentat.

Enligt en lokal polischef är en av de gripna svensk.

Gripandena ska ha skett hemma hos en lokal ledare för den militanta organisationen Jaish-e-Mohammad i staden Sarghoda, omkring 20 mil söder om huvudstaden Islamabad.

Distriktspolischefen Usman Anwar uppgav att en av de gripna är svensk, de övriga en amerikan-pakistanier, två jemeniter samt en egyptier.

Svenska utrikesdepartementet hade på onsdagskvällen ingen information om gripandet.

Ambassaden håller på att kolla uppgifterna för att se om de stämmer, sade André Mkandawire vid UD:s presstjänst till TT.

Säpos pressekreterare Patrik Peter sade att Säpo för tillfället inte har någon information att lämna.

Vi försöker ta reda på om det stämmer och vad det kan handla om.

Svenska ambassadören i Islamabad, Ulrika Sundberg, sade till TT efter midnatt lokal tid att hon skulle sätta sig ned och undersöka saken.

Det förekom också uppgifter om att samtliga gripna skulle vara amerikaner från Washington DC som rapporterats saknade i cirka en månad. En av dem ska enligt amerikanska källor ha lämnat efter sig en avskedsvideo där han säger att muslimerna måste försvaras.

Till AFP sade dock en talesman för USA:s ambassad i Islamabad att han inte fått någon information om gripandena från Pakistan. Inte heller på UD i Washington fanns säkra uppgifter om att amerikaner gripits.

Vi söker detaljer hos pakistanska myndigheter, säger Andy Laine, talesman för amerikanska UD, till TT.

Islamiströrelsen Jaish-e-Mohammad är baserad i provinsen Punjab och misstänks ligga bakom terrordåd i både Pakistan och Indien. Rörelsen tros ha utnyttjats av den pakistanska militära säkerhetstjänsten för att slå till mot indiska intressen i Kashmir. Den förbjöds av pakistanska regeringen 2002.