Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk segerchans på Emmygala i natt

Annons

Det hör inte till vanligheterna att det blir pris till Sverige på tv-världens stora Emmygala, men i natt kan det ske.

Lotta Tejle är nominerad för sin insats som hårt prövade Majlis i populära dramaserien "30 grader i februari".

Man står på prispallen bara genom att vara nominerad. Det är en otrolig ära, säger hon till TT.

Tidigare i höstas kom nyheten att hon är nominerad till en internationell Emmy för sin roll.

Jag kunde aldrig drömma om det där telefonsamtalet, det var överraskande, säger hon.

Emmypriset brukar betraktas som tv-branschens motsvarighet till filmvärldens Oscar. När Lotta Tejle fick besked om att hon var nominerad i klassen för bästa skådespelerska blev hon först förvånad - sedan bara glad.

Det är en otrolig respons på det arbete som jag har lagt ner i den här serien. Juryn vet inte vem jag är, så det är verkligen mitt arbete som blir bedömt. Det känns fantastiskt.

Dramaserien "30 grader i februari" sändes i SVT våren 2012. Historien om Majlis och hennes man Bengt (Kjell Bergqvist), en av tre berättelser om svenskar som söker lyckan i Thailand, berörde många tv-tittare, och uppenbarligen även Emmy-juryn.

Jag tror att det beror på att det handlar om en äldre kvinna som återerövrar sitt liv. Det är inte så vanligt att man får se sådant på tv. Det är också många olika perspektiv i Majlis berättelse. I början är hon en hunsad hemmafru med dåligt självförtroende och på slutet simmar hon i Indiska oceanen, säger Lotta Tejle.

Hon förklarar att Majlis inte var någon enkel roll att spela.

Jag var väldigt inne i henne under inspelningen. Det var krävande att spela en kvinna med en sådan kamp inom sig, och även rädsla och ångest som hon förtränger. Man blir väldigt involverad och man måste öppna upp sig själv väldigt mycket som skådespelare.

Den internationella Emmy-galan går av stapeln i natt, svensk tid, i New York och Lotta Tejle finns förstås på plats. Men det gör inte nervositeten.

Övriga nominerade i kategorin är Fernanda Montenegro (i "Sweet mother", Brasilien), Sheridan Smith (i "Mrs Biggs", Storbritannien) och Li Sun (i "The back palace: Legend of Zhen Huan", Kina).

Det är ovanligt att Sverige vinner priser på internationella Emmygalan. Det har bara blivit sex statyetter genom åren, senast 2011 då "Millennium", baserad på Stieg Larssons böcker, korades till bästa miniserie/tv-film.

Mer läsning

Annons