Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk revolt mot EU:s bankregler

Annons

EU-kommissionären Michel Barnier har presenterat ett nytt förslag som ska hindra storbanker från riskfylld handel för egen räkning.

Ett förslag som skadar Sverige, säger Bankföreningens vd Thomas Östros och kräver undantag.

Om förslaget godkänns i EU-parlamentet och av EU:s regeringar kan det innebära ett förbud 2017. "Denna lagstiftning behandlar det fåtal mycket stora banker som annars fortfarande kan vara för stora för att gå omkull, för kostsamma att rädda och för komplexa att avveckla", skriver Barnier i en kommentar.

Enligt Michel Barnier ska regelverket beröra de 30 största bankerna i EU.

Det öppnar även för regler som gör att storbankerna måste avskilja potentiellt riskfylld handel från inlåningsverksamheten i övrigt, om denna verksamhet kan äventyra finansiell stabilitet.

Thomas Östros, vd för Svenska Bankföreningen, kräver att regeringen stoppar EU-kommissionens förslag eller förhandlar fram undantag för de svenska storbankerna.

Det här är ett förslag som skadar Sverige. Det finns en uppenbar risk att det kommer beröra de svenska storbankerna, säger han till TT. Jag räknar med att regeringen tar strid nu, för att skydda den svenska kapitalmarknaden, tillägger han.

Enligt Östros slår reglerna som föreslås hårt mot vad han kallar samhällsnyttiga verksamheter.

Det är service till våra exportföretag, våra svenska pensionsbolag och till våra AP-fonder. Det är det som är handeln på kapitalmarknaden. Försvårar man det här blir det svårare för dem att få valutaförsäkring och ränteförsäkringar, som de behöver, säger han.

Östros tycker den svenska bankindustrin, med banker som både har hushållsutlåning och investmentverksamhet, är en bra modell som visat sig vara stabil under finanskrisen.

Att tvinga fram en amerikanisering med investmentbanker tycker jag inte är en särskilt väl avvägd ståndpunkt, säger han.

TT: Är det inte ett problem med banker som är för stora att ta hand om när de får problem?

Men i Sverige har vi ju hittat ett väldigt bra system för detta, säger Östros.

Han pekar på systemet med stabilitetsavgifter, som fonderas för att kunna tas fram om det behövs stöd till banker i kris.

Regelverket bygger på förslag som tagits fram av den finske centralbankschefen Erkki Liikanen.

Kritiker som velat se en regelrätt uppstyckning av storbanker beskriver förslaget som ineffektivt och byråkratiskt, bromsat av bank-lobbyister samt de franska och tyska regeringarna.

Det vimlar av undantag, säger den tyske EU-parlamentarikern Sven Giegold till Reuters.

Mer läsning

Annons