Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk politiker skjuten i Mogadishu

Annons

Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, blev i dag skjuten i bröstet i Somalias huvudstad Mogadishu. Hon är inte livshotande skadad och är på väg till Nairobi för vård. En ungdomspolitiker från Husby, som var hennes tolk, sköts ihjäl.

Vid attacken mot Livh dödades också två somalier. Gärningsmännen, som kom i bil och försökte blockera vägen, började beskjuta bilen som Livh färdades i. De dödade ska vara chauffören och en säkerhetsvakt.

Hon är skottskadad, men hon har själv talat med ambassadören, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst till TT.

Enligt rapporter var Livh i Mogadishu för att besöka ett universitet. Hon hade, enligt vad vittnen uppgett för Reuters, hållit tal på universitetet och var på väg tillbaka till sitt hotell när bilen hon färdades i attackerades.

Studenten Ahmad Dek uppger att Livh slängde upp bildörren och flydde tillbaka mot universitetet när gärningsmännen började skjuta. Enligt honom blödde hon ymnigt.

Hennes tolk, en man boende i Husby, dödades i en annan attack i Somalia i morse, uppger lokaltidningen Norra Sidan. Mannen var där för att starta ett demokratiprojekt och blev troligen dödad av milisgruppen al-Shabaab, enligt tidningen. Familjen bekräftar dödsfallet för tidningen. Svenska UD kan inte lämna några uppgifter i det ärendet men det hela kan röra sig om ett kidnappningsförsök, enligt SVT Nyheter.

Ann-Margarethe Livh har redan lämnat Mogadishu, utan livshotande skador, för medicinsk transport vidare till Nairobi.

Vänsterpartiet är i kontakt med UD och väntar på ytterligare uppgifter. Den information som partiet fått utöver vad som rapporterats av medier och UD vill man inte gå ut med.

Fastän Mogadishu är säkrare än vad det var för några år sedan är det fortfarande en högst osäker plats på grund av terrorhot riktade mot utlänningar och somalier, men också på grund av brottslighet i allmänhet, säger Somaliaexperten Kenneth Menkhaus vid Davidson college i USA. Något som människor utanför Somalia inte riktigt förstår är hur stor del av individernas säkerhet som sköts av privata säkerhetsföretag. Alla har väpnade vakter med sig när de reser. Det säger en del om det nuvarande säkerhetsläget.

För sin säkerhet reste Livh med lokal polis, men polisens auktoritet i Mogadishu är begränsad.

På vissa platser kan de erbjuda skydd, lag och ordning. Men alla som har råd förbättrar sin säkerhet genom att anlita privata vakter, säger Menkhaus.

Polisen kan också vara mål för våld, bland annat från terrororganisationen al-Shabaab.

De är också inblandade i strider med andra offentliga och privata säkerhetsstyrkor. Problemet är att det finns väldigt många beväpnade grupper i potentiell kollisionskurs, säger han. Ibland kan sådana här händelser orsakas av enskilda dispyter som personer som den svenska kvinnan, inte hade något med att göra.

Mer läsning

Annons