Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk officer sextrakasserad

Annons

En svensk officer har sextrakasserats och kränkts flera gånger av sitt överordnande befäl i vid en EU-ledd träningsinsats i Afrika.

Befälet var snart tillbaka i tjänst.

Chefen har betett sig på ett sätt som varit helt oacceptabelt. Han har förminskat henne, särbehandlat henne negativt och insinuerat att hon haft sexuella kontakter med kollegor, säger generalmajor Anders Brännström till TT.

Vid en fest för drygt en månad sedan gick det överstyr.

Det urartade till sexuella trakasserier. Han var väldigt oförskämd och kränkande mot henne.

Officeren rapporterade händelsen till sin närmaste chef, en utredning tillsattes och den misstänkte chefen togs ur tjänst. Efter en tid återkallades officeren till Sverige. I samma veva fick den misstänkte oväntat återgå till sitt arbete, något Anders Brännström är mycket kritisk till.

Hade det varit min soldat hade han fått ta första flyget hem.

Försvarsmaktens insatschef har kontaktat sin motsvarighet från det berörda landet och EU:s militära ledning för att informera om händelsen.

EU har beslutat att utreda händelsen och det ser vi positivt på, säger Anders Brännström.

Förhoppningen är att den drabbade svenska officeren ska kunna bege sig tillbaka till insatsområdet så snart som möjligt.

Ungefär tio procent av den svenska utlandsstyrkan består av kvinnor.

Sextrakasserier och kränkningar är inte alls något mönster. Men det finns avarter, människor som förbryter sig, och då måste man se till att ta bort dem från operationen, säger Brännström.

Mer läsning

Annons