Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk manga som ger mersmak

"Sayonara september" handlar om Alex som flyttar till Malmö för att gå på serieskola. Där bor hon i ett kollektiv med två killar som snabbt blir hennes vänner. Snart kommer det fram att Alex går och bär på en mörk och svår hemlighet.

För mig, som aldrig har läst manga eller tittat på anime, var Sayonara september en helt ny upplevelse. Det är manga i svensk tappning, vilket betyder att det blir en blandning mellan det som är nytt och det som är bekant. Mitt allra första möte med manga gjorde dock inte riktigt att jag fick mersmak för den typen av serier. Åsa Ekström är en duktig tecknare och serien är välgjord, men det saknas något för att jag som läsare ska bli helt uppslukad.

Trots det var själva historien både spännande och underhållande. Ibland tyckte jag att det gick lite fort fram, men det beror nog på att jag är van vid att läsa böcker med vanlig text. Däremot blev det en fin kontrast när ett så svårt ämne som döden behandlades i serieform, eftersom böckerna fick både djup och ett budskap. Jag tror att många kan känna igen sig, kanske inte just i Alex historia, men i hur det är att vara ung och försöka komma på vem man är och hur man vill leva sitt liv.

Serien är uppdelad i tre böcker. Det är i den andra delen som handlingen igång på riktigt och det blir allt svårare att lägga ifrån sig boken. I slutet lämnas man med en irriterande cliffhanger och jag inser plötsligt att jag faktiskt måste läsa den tredje boken också.

Ida Axling

Sayonara september del 1 & 2

Åsa Ekström

Serieböcker

Kartago förlag