Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk-libanes dömd i Thailand

Annons

En 48-årig svensk-libanes dömdes i dag till två år och åtta månaders fängelse av en domstol i Thailand. Han åtalades för "olagligt innehav av krigsmateriel" sedan drygt fyra ton gödsel, som kan användas för bombtillverkning, hittats i hans lokal utanför Bangkok.

Svensken har anklagats för att tillhöra libanesiska rörelsen Hizbollah, som terrorstämplats av flera länder. Själv har han nekat till detta, talat om en israelisk komplott och att gödslet ditplacerats.

Domstolen dömde 48-åringen för att ha innehaft farligt material men kopplade honom inte samman med några specifika bombplaner.

"Den anklagade gömde bombmaterial som är olagligt och som kan utgöra en säkerhetsrisk, men eftersom han samarbetat med myndigheter reduceras straffet från fyra år till två år och åtta månader", sade domaren enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han kommer att hållas i fängelse i ett år eftersom han redan har varit där i ett år och åtta månader, säger advokaten Witthaya Buranasil i telefon till TT.

Försvaret är inte nöjt med domen och överväger nu att ta saken vidare till högre instans.

Vi delar inte domstolens bedömning och vi vill ta striden vidare, säger Buranasil.

Den dömde mannen omfamnade och kysste sin fru efter det att domen utdelats, och sade till journalister på plats att han mådde väl.

Mannen har tidigare varit frisör i Göteborg. När han greps på flygplatsen i Bangkok den 12 januari fjol slog USA och Israel - som terrorstämplat Hizbollah och vars militära gren nu också stämplats av EU - på stora varningstrumman.

De uppgav att de hade underrättelser om att Hizbollah, sannolikt på allierade Irans vägnar, planerade att spränga ett judiskt center och turistmål populära bland israeler och amerikaner i Bangkok.

Först antydde thailändska myndigheter att svensken kunde vara inblandad. Men snart svängde de och sade att om gödslet skulle användas i ondsint syfte så var det i alla fall inte i Thailand, för det skulle exporteras.

Mannen har förnekat alla kopplingar till Hizbollah.

I början av 2012 förekom libaneser och iranier flitigt bland terrormisstänkta. Den 13 februari utfördes attentat mot israeliska diplomater i Indien och Georgien.

Dagen därpå råkade en sprängladdning detonera i en lägenhet i Bangkok. Flera män flydde därifrån och en av dem, iransk medborgare, råkade spränga av sig benen ute på gatan. Han dömdes i augusti i år till livstids fängelse för terrorplaner mot israeliska diplomater. Den thailändska domstolen dömde också en annan man till 15 års fängelse medan en tredje misstänkt ännu sitter häktad i Malaysia.

Hizbollah och Iran har förnekat inblandning i dåden.

Mer läsning

Annons