Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kritik mot azeriskt val

Annons

När runt 80 procent av rösterna räknats uppgavs Ilham Aliyev ha fått nästan 85 procent av rösterna i gårdagens val i Adzjerbadjan, medan oppositionskandidaten Jamil Hasanli endast fått omkring fem procent. Allt tyder därför på en jordskredsseger för landets starke man och en ny femårig ämbetsperiod.

Den azeriska valmyndigheten hade vid tiotiden i dag lokal tid ännu inte offentliggjort något slutgiltigt valresultat från gårdagens presidentval.

Alla inser nog hur valet gick, säger riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M), som befinner sig i Azerbajdzjan som valobservatör för Europarådet.

Marietta de Pourbaix-Lundin besökte i går vallokaler utanför huvudstaden Baku och säger sig ha sett flera exempel på oegentligheter.

Id-hanteringen med bläck på fingret för att hindra folk att rösta flera gånger, fungerade inte särskilt väl. Och röstsammanräkningen var en katastrof i en av de lokaler jag besökte. Den skedde i fel ordning och slutade med att det fattades hundra röster, säger de Pourbaix-Lundin till TT.

Ilham Aliyevs seger betyder inte att oppositionen ger upp.

Rasul Jafarov, en av de ledande människorättsaktivisterna, förklarar varför han känner sig stärkt av valet.

Jag har på nära håll följt politiska val sedan 2004 och aldrig tidigare sett så mycket uppenbart fusk. De styrande verkade inte bry sig om att försöka dölja det. Men det betyder att allt fler människor blir medvetna om vad som pågår i landet och det hjälper oss på sikt att få ett maktskifte, säger Jafarov på telefon till TT.

För första gången kunde oppositionen enas om en gemensam kandidat. Det första alternativet, Rustam Ibrahimbekov, stoppades av politiska skäl. Ersättaren Jamil Hasanli var dock lika tuff i sin kritik av Aliyevregimen.

Hasanli fick dessutom delta i tv-debatter och där kritisera den regerande maktapparaten på ett sätt som inte visats i de statliga tv-kanalerna tidigare.

Inom oppositionen är vi överens om att inte gå hem och passivt vänta på nästa val utan snarast fortsätta vårt arbete. Det gäller att upplysa folk och få dem medvetna om det maktmissbruk som pågår. På lördag har vi vår första demonstration som blir en protest mot fusket i presidentvalet, säger Jafarov.

Ilham Aliyevs ende verklige utmanare, Jamil Hasanli, ställer krav efter valet:

Vi går till domstol och kräver att valet ogiltigförklaras. Det var fusk med rösträkningen och många tilläts rösta flera gånger, säger Hasanli på en presskonferens.

Mer läsning

Annons