Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kortfilm har chans på Oscar

Annons

Den svenska filmen "Kiruna-Kigali" har chans att få en Oscar.

Som en av 11 filmer är den med i tävlan om bästa kortfilm.

Det här är riktigt stort, säger regissören Goran Kapetanovic.

I "Kiruna-Kigali" får vi följa två kvinnor som ska föda barn. Den ena bor i Kiruna, och spelas av Malin Crépin, och den andra i Rwanda. Så småningom korsas deras öden. Regissören Goran Kapetanovic får det glada Oscarbeskedet av TT Spektra.

Är det sant? Jag har jobbat så hårt med den här filmen, i över tre år. Det är kanske ovanligt att en kille från Sarajevo gör en film om en svart kvinna och en vit kvinna och det moderskap som binder dem samman, men jag har jobbat i Rwanda i fem år och när man är där så är det så starkt, de skillnader som finns. Men filmen är ingen pekpinne, snarare ett enkelt ögonblick här på jorden.

Med i fortsatta rejset

Nu har historien chans att ta sig hela vägen till Oscarsgalan. Av 125 filmer har kommittén valt ut den och tio andra från hela världen som ska utsättas för ytterligare granskning. Den 10 januari meddelas vilka filmer som blir nominerade.

Det känns helt fantastiskt, inte minst för att det kan ge mig möjligheten att fortsätta gör mer okonventionella filmer.

Goran Kapetanovic är utbildad på Dramatiska institutet. Hans senaste tre kortfilmer har belönats med 19 internationella priser. Mellan 2005 och 2010 arbetade han för SIDA och SI som producent och mentor i Kigali, Rwanda. Just nu utvecklar han sin första långfilm, som ska utspela sig i Malmö.

"Kiruna-Kigali" har under hösten visats på Folkets bio. Den 3 januari visas den i SVT.

Mer läsning

Annons