Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk imam kan ha begått vapenbrott

Annons

En svensk, tidigare verksam som imam vid en moské i Sverige, har smugglat in stora mängder vapen till rebellerna i Syrien, uppger Ekot.

Enligt Ekot organiserar svensken affärerna där vapen köps upp i framför allt Libyen, men även i europeiska länder som Bosnien. Via Turkiet transporteras de därefter till rebellerna i Syrien.

Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre säger till Ekot att svensken, framträdande inom den syriska oppositionen, har varit öppen med att han skickar vapen till de syriska rebellerna.

Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), säger att vapensmuggling till Syrien är ett brott mot krigsmateriellagen och kan ge fängelse i upp till fyra år.

Det gäller svenska medborgare, eller personer som är skrivna här, oavsett om vapnen passerar Sverige eller inte, säger Thomas Tjäder till Ekot.

Nazir Hakim, ledare för Commission for civilian protection, organisationen som svensken verkar genom, bekräftar att en del av pengarna som samlas in går till vapen, men säger att de köps inne i Syrien, inte från Libyen.

Vi har köpt två skeppslaster med barnmjölk från Libyen, säger han till Ekot.

Mannen har tidigare suttit i hjälporganisationen Islamic reliefs svenska styrelse. Ordförande Mostafa Kharraki säger att han lämnade organisationen 2011.

Han är inte aktiv nu och vi har ingen kontakt med honom, säger han.

Kharraki ser ingen risk för att Ekots avslöjande kommer att påverka förtroendet för organisationen.

Han är en privatperson för oss. Islamic relief har inget med honom att göra. Det tillhör det förflutna.

Hugh Griffith på Svenska fredsforskningsinstitutet Sipri har studerat införseln av vapen till Syrien. Han säger till Ekot att de "privata aktörerna" blivit allt viktigare i konflikten och att det främst handlar om lättare vapen som pansarvärn, automatkarbiner, ammunition och kulsprutor.

Jag skulle inte nödvändigtvis kalla det smuggling, då det inte finns något vapenembargo för Syrien tack vare Putins ansträngningar för att blockera ett sådant initiativ i FN:s säkerhetsråd. Och nu har EU sedan en tid tillbaka lyft vapenembargot till oppositionen. Jag skulle kalla det vapenleveranser till oppositionen, säger Griffith till Ekot.

Rikskriminalpolisen har ingen utredning i frågan. Det är oklart om avslöjandet om svensken kommer att leda till några åtgärder.

Det har jag ingen information om i dagsläget, säger Åsa Wallentin, pressekreterare.

Mer läsning

Annons