Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk har världens bästa minne

Annons

Svenske minnesmästaren Jonas von Essen skrällde ordentligt när han på måndagskvällen tog guld i VM i Minne i London.

Det känns ofattbart. Jag trodde inte alls att det var möjligt. Jag blev förvånad när jag låg först, säger minnesatleten Jonas von Essen till TT.

När TT talar med honom sitter han i en taxi på väg till BBC där han ska intervjuas i direktsändning. Några timmar tidigare fick han den högsta poängen någonsin i ett VM och är nu näst högst rankad på världslistan.

Jag trodde aldrig att jag kunde slå Johannes Marlow från Tyskland, han har tävlat i nio år och varit obesegrad väldigt länge. Det är extremt stort, säger han.

Tävlingen består av tio grenar, och Jonas von Essen siktade på att vinna en av dem. I stället tog han hem fyra av grenarna, inklusive hans favoritgren: att lägga tusentals binära tal på minnet under 30 minuter.

Jag använder speciella minnestekniker där jag knyter bilder till olika binära tal. Jag tänker mig att jag går igenom Liseberg. Och det är ju trevligt.

TT: Hur laddar man inför en sådan här tävling?

Jag har tränat fyra-fem timmar om dagen de senaste månaderna. Sista veckan har jag tagit det lugnt och försökt slappna av. Det är en mental idrott, så det är viktigt hur man känner sig.

Svenska minneslandslaget lyckades även försvara sitt silver från förra året och Marwin Wallonius tog individuellt brons genom att memorera 360 siffror på fem minuter.

Mer läsning

Annons