Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk givmildhet gäller inte Syrien

Annons

Den svenska akutinsamlingen till Syrien går mycket dåligt - trots enorm medial uppmärksamhet och att livssituationen för Syriens befolkning beskrivs som katastrofal. Flera av de största hjälporganisationerna som TT talat med vittnar om att det går trögt att samla in pengar.

Svårigheten kan inte förklaras med att svenskar överlag har blivit mindre givmilda, tvärtom. Viljan att hjälpa utsatta med pengar har ökat stadigt under hela 2000-talet.

Det är en mycket tydlig och stabil trend. Givmildheten ökar för varje år, säger Tommy Jonsson, ekonomiansvarig på Svensk insamlingskontroll.

Hjälporganisationerna tror att det faktum att det handlar om krig, storpolitik och en komplicerad konflikt dämpar svenskarnas givmildhet. Naturkatastrofer och begripliga, snabba händelseförlopp ökar i stället viljan att hjälpa till med pengar.

Under förra året och fram till i dag har svenskarna samlat ihop cirka 13 miljoner kronor till Röda Korsets nödhjälp till Syrien. Det är betydligt mindre än vid flera andra katastrofer de senaste åren. Efter jordbävningen på Haiti 2010 samlades 55 miljoner in på bara några månader. I samband med tsunamin i Thailand 2004 bidrog svenskarna med 500 miljoner till organisationens akuthjälp.

En orättvis jämförelse, kanske, eftersom många svenskar var berörda. Men det är alltid svårare att samla in pengar när det gäller krig och konflikter, säger Malin Barnö, projektledare för Röda Korsets akutinsamlingar.

Även Läkare utan gränser och Rädda Barnen vittnar om att insamlingarna går dåligt.

Mer läsning

Annons