Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk dömd till fängelse i Turkiet

Annons

Den svenske medborgaren Ramazan Kizil stod inför rätta i Turkiet på julafton, anklagad för att ha propagerat för ett numera förbjudet parti på kurdiska.

På nyårsafton kom domen: tio månaders fängelse.

Jag har bott här i Sverige i 20 år och blir straffad för att jag åkte till Turkiet pratade mitt eget språk och sade mina åsikter. Det är helt oacceptabelt, säger Ramazan Kizil till TT.

Ramazan Kizil är en av grundarna till fotbollsklubben Dalkurd i Borlänge, där han är ordförande. Under julafton stod han inför rätta i en turkisk domstol, anklagad för att ha agiterat för det kurdiska partiet DTP - på kurdiska.

Jag blev anklagad för att ha pratat kurdiska på offentlig plats och de frågade mig varför jag varit med och bildat Dalkurd, säger han till TT.

Kommer överklaga

Efter rättegången reste han hem till Sverige, för att inte gripas när domen föll. Och på nyårsafton dömdes han till tio månaders fängelse för att ha gjort propaganda för terrorism, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

De vet att jag kommer att överklaga till Högsta domstolen och EU:s domstol. De vill inte att frågan om kurdiska språket ska stå på anklagelserna, därför fäller de mig för terrorism, säger Ramazan Kizil.

Turkiska myndigheter har den senaste tiden genomfört en rad omfattande aktioner mot medlemmar i DTP, som nyligen förbjöds av landets konstitutionsdomstol. Partiet anklagas för samröre med separatistgerillan PKK, som har terrorstämplats av Turkiet, EU och USA.

Kräver EU-reaktion

Enligt Ramazan Kizil har över 100 kurder gripits, anklagade för samröre med kurdiska partier.

Det pågår en kupp mot kurder och kurdiska politiker.

Han efterlyser en kraftfull reaktion från Sverige och EU mot det som nu pågår i Turkiet.

Det är konstigt att EU inte reagerar tydligt och klart och sätter stopp för Turkiets brott mot demokratin, säger Ramazan Kizil.