Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk dömd för mångmiljonsvindel

Annons

En 37-årig svensk har dömts till fyra års fängelse i USA för sin ledande roll i ett internationellt databrottsnätverk, enligt amerikanska justitiedepartementets hemsida. Brottslingarna har kommit över drygt 470 miljoner kronor. Med så kallad scareware till "960 000 oskyldiga offer" har de lurat datoranvändare att köpa fejkade antivirusprogram.

Enligt domen i en distriktsdomstol i Washington döms svensken också till att betala 4,3 miljoner kronor.

Mannen greps i Danmark i början av 2012 och fördes till USA i mars. I augusti förklarade han sig skyldig till några av de brott han anklagats för.

USA:s federala polis FBI har lett jakten på svensken och hans medbrottslingar inom vad som kallas Operation Trident Tribunal. I utredningen har den fått hjälp av polismyndigheter från Sverige, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Litauen, Lettland, Ukraina, Nederländerna, Cypern och Kanada.

"Samarbeten är centrala för FBI ska kunna nå våra mål" säger specialagenten Laura M Laughlin vid USA:s federala polis i Seattle i den skriftliga kommentaren på justitiedepartementets hemsida. Hon tackar utländska partner och andra FBI-avdelningar runtom i USA, och lovar att "fortsätta arbeta outtröttligt för att ställa de återstående förövarna" i brottsnätverket inför rätta.

Mer läsning

Annons