Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk diplomati i Nordkorea

Svenska diplomater i Nordkorea ska försöka få tillstånd att träffa den amerikan som gripits, rapporterar USA:s utrikesdepartement.

På onsdagen demonstrerade ett 60-tal aktivister i Sydkoreas huvudstad Seoul till stöd för den 28-årige amerikanen, som har koreanska rötter.

Dagen innan bekräftade Nordkorea att en amerikan gripits för att ha tagit sig in olagligt i landet från Kina. Han namngavs dock inte.

Budskap från Gud

Den 28-årige Robert Park gick enligt kamrater över på Tumenflodens is från Kina på juldagen. Hans avsikt var att protestera mot förtrycket i Nordkorea.

Han hävdade att han fått veta av Gud att Nordkorea skulle befrias och frälsas, sade kamraterna.

Jag kom hit för att lämna bud om Guds kärlek! ropade han då han gick över, berättade kollegerna.

Han hade med sig ett brev till Nordkoreas diktator Kim Jong-Il med uppmaning om att frige politiska fångar, stänga läger och förbättra levnadsvillkoren.

Enligt amerikanska UD:s senaste människorättsrapport tros Nordkorea hålla uppemot 200 000 människor i politiska fångläger.

Enligt departementet ska svenska diplomater, som företräder amerikanska intressen i Pyongyang, försöka få träffa Park.

Släpps troligen

En kyrklig aktivist i Texas, 26-åriga Maggie Drabling, sade att de troende vill "globalisera frågan så att folk blir medvetna om problemen i Nordkorea".

Robert gjorde inte detta för sin egen skull, och inte för pengar, utan för mänskligheten, sade Drabling, som är medlem av Internationella koreanska kyrkan.

Mötesorganisatören i Seoul, Suh Suk-Koo, sade till AFP att Park antagligen kommer att skickas ut från Nordkorea.

I mars satt två amerikanska tv-reportrar, Laura Ling och Euna Lee, i fängelse i Nordkorea i fyra månader för att ha tagit sig in olagligt från Kina. Till slut släpptes de efter ingripande av expresident Bill Clinton.