Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Svensk bottennotering på rankingen

Annons

Fotbollslandslaget rasar utför.

Nu är Sverige inte ens bland topp-30 i världen längre - och ligger på sin sämsta rankingposition någonsin.

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) senaste ranking är ingen munter läsning för förbundskaptenen Lars Lagerbäck. 1-3-förlusten mot Holland i november betydde att landslaget puttades ned ytterligare tre placeringar på årets sista världsranking.

Sverige går in i 2009 som nummer 32 i världen. Så lågt har landslaget inte varit placerat sedan rankingen infördes 1993.

Blott fyra vinster under årets 14 landskamper gav fart i rutschkanan utför. För ett år sedan låg Sverige på 22:a plats.

Trots den mindre smickrande 32:a-platsen håller landslaget positionen som Nordens, åtminstone statistiskt, starkaste just nu.

VM-kvalkonkurrenten Danmark tappade också tre placeringar och är 37:a. Stuart Baxters Finland ligger 55:a medan det är riktigt dystert i Norge som inte är bättre än 59:a efter ett år helt utan en landskampsseger. Åge Hareide tog nyligen konsekvensen av misslyckandet och avgick.

I linje med övriga nordiska länder tappade även Island mark, en placering till 83:a. Endast lilla Färöarna gick mot strömmen och avancerade till 184:e plats.

Och i toppen? Europamästarna Spanien håller undan för Tyskland. Holland är trea före Italien och Brasilien. Sedan följer i tur och ordning Argentina, Kroatien, England, Ryssland och Turkiet. Stora fotbollsnationer som Frankrike och Portugal är fortfarande utanför världens tio-i-topp.

Mer läsning

Annons