Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk aktivist häktas i två månader

Annons

En av de 30 Greenpeaceaktivister som nyligen greps av ryska myndigheter under en protestaktion i Arktis omhäktades i dag i två månader.

Mannen, som har både svenskt och amerikanskt medborgarskap, anses flyktbenägen.

I torsdags häktades 22 av de gripna i två månader misstänkta för "sjöröveri". Övriga åtta, inklusive den svenske medborgaren, häktades i 72 timmar. Beslut om de sju återstående väntades senare under söndagen.

Ryska brottsutredare sökte i lördag på nytt igenom Greenpeacefartyget Arctic Sunrise. Fartyget bordades och de 30 ombord greps när de nyligen protesterade mot den ryska oljeexploateringen i Arktis.

Ett halvstatligt kontrollorgan som övervakar förhållandena i regionala ryska fängelser uppgav i dag enligt AFP att en av de gripna hålls häktad i samma cell som två ryssar som häktats för rån.

Det är i så fall mot lagen som förbjuder utländska medborgare och ryssar från att dela cell, uppger kontrollorganets chef Irina Pajkatjeva.

I övrigt hävdar hon att fångarna behandlas på ett tillfredsställande sätt.

De ryska myndigheterna avbröt i fredags sjukhusvården för en av de häktade, en finländsk kvinna, och förde tillbaka henne från ett sjukhus till fängelset i Murmansk. Kvinnans ryska advokat hade förgäves arbetat för att kvinnan skulle kunna hållas i husarrest på ett hotell i Murmansk i stället för i fängelse. Kvinnan har själv sagt att hon mår dåligt. Polisens utredare anser att kvinnan kan hållas i fängelsehäkte på samma sätt som övriga aktivister.

Den stora gruppen aktivister har delats upp på flera häkten. Eftersom de misstänks för samma brott får de inte dela cell.

Fjorton av de häktade hålls fängslade i Murmansk medan ett tiotal förts till ett fängelse i Apatitij, knappt 20 mil söder om Murmansk.

Mer läsning

Annons