Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven ger fortsatta problem

Annons

Kraftiga översvämningar, elavbrott, stoppad tågtrafik och halkolyckor präglade Sverige i dag efter stormen Svens framfart. I kväll fortsätter problemen, främst för flyg- och tågtrafiken.

Det är i kväll stora störningar i flygtrafiken till och från Arlanda flygplats på grund av kraftiga vindar och snö. Flera avgångar har ställts in och många är kraftigt försenade.

All tågtrafik i Skåne stoppades åter i eftermiddag och kommer inte att återupptas förrän i morgon, enligt Skånetrafiken. Trafikverket har återigen stängt södra stambanan, som tidigare i dag öppnades för trafik. Inga tåg går därmed mellan Malmö och Nässjö.

Flera gator i Malmö är avstängda för trafik på grund av översvämningarna. Även i Helsingborg är flera områden översvämmade, framför allt vid hamnen i den södra delen av staden. Vattenståndet i Helsingborg är 150 centimeter över det normala. Kallbadhuset i Landskrona förstördes av vågorna.

Bostadshus som ligger nära strandlinjen har en uppenbar risk för att vatten tränger in, säger Johan Ekermann, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Skåne. Som det är nu klarar vi precis att hålla undan vattnet men skulle det stiga ytterligare är risken stor att det blir översvämningar i källare, säger Håkan Lindqvist, driftschef på Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

I Malmö kan det bli aktuellt att skydda vissa byggnader med sandsäckar. Vattenståndet i Malmö är 129 centimeter över det normala.

I hamnen finns bland annat stadsarkivet och det skulle betyda mycket om det förstördes. Det kan även finnas större IT-servrar där vi måste hjälpa till. Problemet är att vi inte kan pumpa så mycket eftersom det inte finns någonstans att göra av vattnet, säger Gerry Görnerup, kommunikatör på Räddningstjänsten Syd.

Många ännu strömlösa

Som mest stod 50 000 hushåll utan el från Eon, Fortum och Vattenfall när stormen härjade som mest. Sent i eftermiddags var fortfarande drygt 18 000 strömlösa. Eon öppnade tillfälliga kontor i Skåne för att tillhandahålla filtar och ficklampor åt drabbade kunder. En reparatör i röjningsarbete skadades allvarligt när ett träd föll över honom norr om Hörby. På många håll låg fallna träd över gångstråk och vägar.

Trafikverket fick in över 1 000 rapporter om vindfällen i södra Sverige. I Virestad utanför Älmhult hittades en man avliden efter att ha fått ett träd över sig.

På många håll skapade stormen kraftiga trafikstockningar. Över hundra fordon blev stående på riksväg 40 mellan Ulricehamn och Borås under fredagsförmiddagen efter att tre långtradare sladdat i halkan och hamnat på tvärs över vägen.

Öresundsbron och Älvsborgsbron stängdes av på grund av den starka blåsten. Vid åttatiden på fredagsmorgonen kunde tågtrafiken över Öresund släppas på och vid lunchtid började tågen mellan Malmö och Stockholm rulla igen, men med fortsatt stora problem med nedrivna kontaktledningar.

I Helsingborg stängde kommunen av flera centrala gator av på grund av risk för fallande takpannor och juldekorationer. Thanh Truongs bil begravdes under takpapp som föll ner från ett höghus i Kirseberg i Malmö.

Jag har parkerat här i 25 år, det är omöjligt att det skulle hända, säger han.

Flygproblem

Även flygplatserna har drabbats. Malmö Aviation ställde in samtliga flyg mellan Malmö och Stockholm under fredagseftermiddagen och på Landvetter ställdes över 20 flygturer in.

Stormen Sven fortsätter att härja under kvällen och natten, men så småningom i lite saktare mak.

Det har lugnat ner sig, men det har gått väldigt långsamt, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT.

I centrala Malmö blåser det dock fortfarande ordentligt med vindbyar uppemot 22-23 meter per sekund, och starka vindar fortsätter att jaga längs hela västkusten under kvällen. I Måseskär norr om Göteborg har vindhastigheter på 27 meter per sekund uppmätts i byarna.

Men lågtrycket har rört sig österut över Östersjön allt mer. Det rör sig långsamt bortåt, och vindarna kommer långsamt att avta, säger Marcus Sjöstedt.

Snö faller i Skaraborgs och i Jönköpings län, och även upp mot Dalarna och Norrlandskusten, men snöfallet väntas avta under kvällen.

Även Stockholm kommer att få fortsatt snöfall under natten.

Just nu har SMHI utfärdat klass 2-varningar för högt vattenstånd, 130-170 centimeter över medelvattenståndet, i Öresund och Kattegatt. I Stockholms län och Uppsala län har klass 2-varningar utfärdats för snöfall som kan ge kraftig drivbildning och bland annat orsaka problem i trafiken.

I morogon kommer vinden och även snöfallet mattas av över de östra landskapen, då Sven rör sig ut mot Östersjön. En del snöbyar kan beröra ostligaste Svealand och Gotland samt kustområdet i sydvästra Götaland.

I Götaland och västra Svealand kommer det klarna upp innan det på natten mot söndag drar in ett nytt snöfall. Men det kommer inte alls bli av samma kaliber, säger Frost.

Mer läsning

Annons