Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven-Åke Sjödin har avlidit: Rättvisa och solidaritet var hans ledord

Socialdemokratiske politikerprofilen och tillgänglighetskonsulten Sven-Åke Sjödin, Väja, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 60 år.

Sven-Åke Sjödin var född och uppvuxen i Dynäs, Väja och det kom att bli hans fasta punkt i livet.

Han utbildade sig till ingenjör, jobbade i 20 år åt IOGT-NTO Västernorrland innan han började som tillgänglighetskonsult hos Regis University. Han började i unga år engagera sig i SSU och genom åren har han haft många olika politiska uppdrag. Nu närmast som ersättare i Kramfors kommunfullmäktige samt valnämndens ordförande och även ledamot i landstingsfullmäktige..

Sven-Åke drabbades i unga år av reumatism som till slut gjorde honom rullstolsburen. I och med sitt handikapp kom tillgänglighetsfrågan att ligga honom varmt hjärta och rättvisa och solidaritet var hans ledord.

Partikollegan och vännen Rainor Melander beskriver honom så här:

– Han var en riktig "tjurgubbe" med ett enormt rättvisepatos. Han brann för rättvisa och den fråga som han drev hårdast var att bara för att man hade någon form av funktionshinder så ska man inte diskvalificeras från samhället.

– Sedan hade han ett enormt kontaktnät, höga som låga positioner inom samhället kom att bli hans vänner, säger Rainor Melander.

Förutom sitt politiska engagemang gillade han att resa och han har bland annat besökt Australien och USA.

Närmast sörjande är syster med familj och många vänner.