Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarta giftet – himlens vatten

Är du en av dem som tycker om att fika men är rädd för att prova något nytt? Här kommer en guide som ska hjälpa dig att hitta rätt i den oändliga kaffedjungeln.

Annons

Trots dagens avancerade tekniska framsteg sker den mesta kaffeskörden för hand. Skal, fruktkött och annat skräp avlägsnas och bönorna torkas.
Därefter rostas bönorna och då frigörs de aromatiska ämnena som ger kaffet dess karaktäristiska smak och doft. Efter rostning mals bönorna för att sedan tillagas.
Kaffet upptäcktes redan 500 år efter Kristus men inte förrän år 1685 kom det till Sverige.

TRENDER FRÅN STORSTÄDER
Man har länge nöjt sig med vanligt kaffe men på senare tid har variationer av den svarta koppen blivit allt mer vanliga. De yngsta har ännu inte upptäckt att kaffet kan smaka annat än beskt och blaskigt utan det är vana kaffedrickare som hakar på kaffetrenden.
Kaffedrinkar är något som blir större och större i Sverige. Allt fler väljer bort den släta svarta koppen mot en latte av något slag. Trenderna kommer främst från större städer, men även i Örnsköldsvik kan man hitta de vanligaste och populäraste drinkarna som finns i omlopp.
Vanligt kaffe säljer fortfarande bäst, men fler och fler väljer ett alternativ till kaffe som till exempel café au lait, säger Jehad Kleit ägare till ett café i stan.
Att så få väljer något annat än vanligt kaffe beror delvis på att kostnaden för en kaffedrink är betydligt högre. Jehad Kleit tror även att många är rädda för att prova något nytt och håller sig därför till det vanliga.

OLIKA SMAKTILLSATSER
Basen till alla kaffedrinkar är espresso och mjölk. Själva espresson är ett väldigt starkt svart kaffe, mjölken tillsätts i olika stora mängder beroende på vilken drink som ska göras. För att sedan drinken ska få sin karaktär tillsätts speciella smaktillsatser.
Det är lätt att hitta sin egen favorit när det finns otaliga smakmöjligheter, allt mellan jordgubb och choklad.
Vad har du för favoritdrink?
Om jag måste välja så blir det en smaksatt latte med irish cream.
Det finns många åsikter om hur kaffet ska smaka, men en bra början är när kaffet är svart som natten, hett som helvetet, rent som en ängel och ljuvt som kärleken

OLIKA DRINKAR:
Smaksatt latte med irish cream
En mjuk smak av kaffe och mycket mjölk blandad med en lätt sötma. Smakar karamell. Bra för dem som inte gillar den starka kaffesmaken och vill ha något riktigt gott. Absolut att rekommendera.

Betyg: 5


Kaffe mocca
Detta är den perfekta drinken som passar alla, framför allt chokladälskare.
En perfekt symbios mellan kaffe- och chokladsmak men smakar mer choklad än kaffe. För dig som inte tycker om utmärkande kaffesmak är denna en höjdare. Ett måste.

Betyg:5

Smaksatt latte med cinnamon
Första intrycket är en söt och god smak av kanel och pepparkaka. I längden kan smaken kännas alltför konstgjord och man tröttnar på drinken. Passar nog bäst under julen.

Betyg: 2

Choco mint
Smakar kaffe med en touch av mint. Mintsmaken kan dock upplevas lite väl söt. Den ultimata drinken för dig som älskar after eight och mintsmak.

Betyg: 4

Vaniljlatte
Ingen utmärkande vaniljsmak men vaniljen försvagar kaffesmaken och gör drinken mild och inte lika tung som vanligt kaffe. Bra början på en karriär som kaffedrickare. Lite tråkig i längden.

Betyg: 3

Cappuchino
Det behövs kaffevana för att njuta av en cappuchino. Smakar som vanligt kaffe, men skummet ovanpå gör den krämigare. Ett stort minus för att den är tråkig.

Betyg: 1

Café au lait
Mjölken gör att kaffesmaken blir mild och påtaglig. En bra balans av kaffe och mjölk. Ett bra alternativ för det som vill ha ett mildare kaffe. Även denna lite tråkig i längden.

Betyg: 2


FRIDA KÄLLSTRÖM
BITA ESHRAGI


UNG

Mer läsning

Annons