Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt val väntar försvaret

Annons

Försvarsmakten pekar på att Sverige står inför ett viktigt vägval när det gäller hur försvaret ska se ut efter 2020. ÖB Sverker Göranson säger att läget gör att försvaret måste satsa på kvalitet och effekt före kvantitet.

Myndigheten har för regeringens räkning gjort en framtidsstudie av försvaret 2020-2030 och utgått från de resurser och uppgifter som riksdagen slog fast när det nya försvaret beslutades i riksdagen 2009.

För att fortsatt så gott man kan kunna lösa de grunduppgifter som beslutet innebär så ska man satsa på kvalitet och effekt före kvantitet, säger ÖB Sverker Göranson till TT. På lång sikt, om man väljer att inte ändra uppgifterna eller inte ändra resursförutsättningar, så kommer det att innebära förbandsnedläggningar.

Den inriktning Försvarsmakten förespråkar under nämnda förutsättningar innebär att man satsar på mindre men mer effektiva förband. Exempelvis anpassas stridsflygsystemet till 60 Jas 39, taktiskt transportflyg och helikoptrar reduceras i volym och marinstridskrafterna reduceras genom minskat antal fartyg och ubåtar.

Det skulle, enligt Försvarsmakten innebära en "i stort bibehållen förmågebredd men med en minskad volym stridskrafter", samtidigt som ett visst ekonomiskt utrymme skulle uppstå för nödvändig modernisering av krigsmateriel.

Det får dock effekter på försvarets slagkraft. Förmåga att kunna försvara ett begränsat geografiskt område försämras samtidigt som uthålligheten går ned. Det finns också en risk att den territoriella integriteten inte kan upprätthållas vid systematiska kränkningar.

TT: Skulle det vara acceptabelt med ett försvar som till exempel inte klarar av att hävda territoriet vid systematiska kränkningar?

Det är den frågan man måste ta ställning till, säger ÖB Sverker Göranson.

Han pekar på att Försvarsmaktens råd är att satsa på kvalitet och fördjupa det internationella militära samarbetet, men tillägger att det även går att titta på resurstillskott.

Sverige måste välja en kombination av det här som bäst svarar upp mot den nivå vi vill lägga ribban på för framtida försvar, säger ÖB.

TT: Hur smärtsamt är det här valet?

Alla val som är svåra kommer naturligtvis att i någon grad vara smärtsamma, men det viktiga just nu är att man inte duckar inför de valen. Vi har gett vårt råd och politiken får ta ställning till på vilken nivå man vill fortsätta.

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte gå in på hur svåra valen blir för det framtida försvaret. Hon påpekar att det är regeringen som har beställt studien, den så kallade perspektivplanen, av Försvarsmakten och att den blir ett av underlagen till det kommande försvarsbeslutet 2015.

Jag välkomnar perspektivplanen som ett underlag för vårt fortsatta arbete, säger Enström. Annars är mitt fokus nu att stärka försvarsförmågan med de tillskotten vi gör för 2014 och framåt.

Mer läsning

Annons