Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt rekrytera SFI-lärare – köer till svenskundervisning

Köerna till SFI, svenska för invandrare, växer. I Sollefteå står just nu 40 personer i kö.
– Det är likadant i hela Sverige, det finns inga lärare att uppbringa i hela landet, säger Christer Sjödin, rektor för Komvux i Sollefteå.

Trycket på Komvux har varit hårt länge. Men de senaste sex månaderna har det exploderat.

Normalt ska en flykting erbjudas SFI inom en månad. Men den garantin kan få kommuner hålla längre.

– Väntetiden hos oss är nu två till tre månader, säger Christer Sjödin.

Komvux försöker just nu rekrytera en ny lärare. Sista ansökningsdag är den 11 december. Hittills har man fått ett par sökande, dock ingen behörig. För att vara behörig SFI-lärare krävs att man är svensklärare i grunden och dessutom har minst 30 poäng svenska som andraspråk.

– Vi gör vad vi kan och hoppas att vi ska lyckas med den här rekryteringen, säger Sjödin.

Man kan rekrytera en obehörig också. Men då blir det problem med möjligheten att sätta betyg. Det går att organisera så att en behörig lärare sätter betyget. Men man kan inte lägga allt för mycket jobb på de behöriga lärarna.

En rundringning i Ångermanland visar att det ser ungefär likadant ut i övriga kommuner. I Kramfors står ungefär 25 personer i kö.

– Vi har haft en rullande annons där vi söker en SFI-lärare hela hösten. Men vi har inte fått något napp, säger Christer Joald, rektor för Komvux i Kramfors.

I Örnsköldsvik har man ingen kö, man tar in elever varje månad. Men för att klara det har man tvingats anställa lärare utan SFI-behörighet.

– Jag skulle uppskatta att ungefär 70 procent av lärarna är behöriga och då får man organisera arbetet kring dem så att det fungerar, säger Karin Jardstam, verksamhetschef.

Härnösand har inte heller någon kö.

– Vi har inte haft någon kö hittills. Läget är ansträngt, men vi har kunnat ha antagning en gång i månaden, säger Sara Marklund.

En bidragande orsak till att Härnösand lyckats rekrytera är att man anställt lärare som fått möjlighet att läsa in SFI-behörigheten efter anställningen.

I Sollefteå kommun går i dag cirka 220 elever i SFI. Verksamheten har elva lärare, två vikarier, två assistenter och två modersmålslärare. Varje klass har ungefär 20 elever. Så för att korta köerna helt skulle det behövas två lärare. Dessutom ser det inte ut att bli färre flyktingar och de tillfälliga uppehållstillstånd som regeringen aviserade i förra veckan skulle kunna innebära att än fler får rätt till SFI-undervisning.

I Sollefteå är också tanken att börja med SFI i Junsele efter nyår. Det görs i samarbete med de ideella krafter som bedriver språkundervisning i Junsele i dag. Då ska man också använda SFI-lärarna Margueritte Salem och Camilla Tarbergs prisbelönta innovation FILMA. Det är ett webbaserat undervisningsmaterial som är både flexibelt och individualiserat. Systemet fick så sent som i oktober första pris i riksfinalen av Årets bästa lärarresurs.

– Om det fungerar bra i Junsele är tanken att vi ska flytta ut SFI-undervisning till boendena i Stöndar, Gålsjö och Helgum också, säger Christer Sjödin.