Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt locka kända till "På spåret"

Annons

De folkkära paren har pensionerats, men SVT fick fråga många för att fylla deltagarlistan till årets omgång av "På spåret".

Det många som inte vågar vara med, säger programledaren Kristian Luuk till TT.

Den 22 november är "På spåret" tillbaka i SVT, men de kända namnen som gjort tävlingen till ett Sveriges av populäraste program saknas i år. Som Erik och Martina Haag, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och paret Jenny och Niklas Strömstedt. Liksom fjolårets vinnare Ellinor Persson och Dick Harrison eller den allmänbildade höjdhopparen Stefan Holm.

Förra omgången var en slags "Mästarnas mästare" i tävlingen som då firade 25 år. Så nu startar "På spåret" om, de gamla namnen har gjort sitt.

Alla de nio paren förra året är klara med "På spåret". De har varit med så mycket, så de har vi tackat med guldklocka och vi bjuder in helt nya par i år, säger programledaren Kristian Luuk.

Men för att tittarna inte ska tycka att allt är nytt har tre par hämtats från den omröstning där tittarna fick välja vilka deltagare de ville återse i programmet, som har säsongspremiär i SVT 1 den 22 november.

Guillou med igen

De tre par som tittarna känner igen från föregående säsonger är radioprofilerna Christer Lundberg och Morgan Larsson som tog sig till kvartsfinal 2011, programledarna Anna Charlotta Gunnarson och Ylva Hällen som tävlat två gånger tidigare, samt äkta paret Ann-Marie Skarp och Jan Guillou som var med 2007.

Bland de nya tävlande paren märks komikern Jesper Rönndahl och journalisten Elisabet Höglund, författarna Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl samt Martina Montelius och Dominika Peczynski.

Men SVT har fått kämpa för att locka stora namn att ställa upp i programmet. Det är inte alla som vågar visa upp sin (brist på) allmänbildning för 2,5 miljoner tittare på bästa sändningstid.

Det är många som har prestigeyrken där de inte kan blotta okunskaper och det kan man förstå, säger Kristian Luuk.

Testprogram

För att locka tvekande kändisar att ställa upp har SVT arrangerat testprogram.

Det har varit lättare att locka folk när de har fått testa hur det är, säger programmet domare Fredrik Lindström.

TT: Vad har ni för favoritnamn som tackat nej?

Vi försöker alltid få med Leif GW Persson, liksom Göran Persson och Anitra Steen. Och kronprinsessan Victoria och prins Daniel, men sådana namn tackar nej.

För första gången på sju år har "På spåret" fått en ansiktslyftning. Tävlingen fungerar precis som vanligt, men den klassiska scenografin har bytts ut mot en inredningen som föreställer en järnvägsstation i jugendstil.

Mer läsning

Annons