Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt läge för miljösamtal i Doha

Annons

Samtidigt som världens miljöministrar intar FN:s klimatmöte i Qatars huvudstad Doha offentliggörs en ny studie som visar att koldioxidutsläppen ökat med tre procent sedan förra året.

Forskarna bakom studien, publicerad i Nature Climate Change, ser det som högst osannolikt att målet om att begränsa temperaturökningen i världen till två grader nås, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

I dag reser Sveriges miljöminister Lena Ek till Doha för att delta i förhandlingarna.

Sverige placerar sig näst högst i organisationen German Watchs årliga klimatrankning av världens länder (Climate Change Performance Index) som presenterats i Doha. Första, andra och tredje plats lämnas tomma då German Watch anser att inget land gör tillräckligt, men sedan är det Danmark och Sverige som sköter sig bäst. Tidigare år har Sverige haft flera topplaceringar, men har nu sjunkit.

Det Sverige åker dit på är klimatpolitiken. Vi har inte lagt några nya tuffa förslag utan är ganska passiva på klimatpolitikområdet, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska naturskyddsföreningen och German Watchs Sverigekontakt på plats i Doha. Vi har inte gått ut och krävt trettioprocentiga utsläppsminskningar för EU, vi har inte lagt upp nya pengar på bordet för att hjälpa de fattiga som exempelvis Norge har gjort. Vi får underkänt för både internationellt och svenskt klimatarbete.

I rankningen - som jämför 58 länder som tillsammans ansvarar för över 90 procent av världens koldioxidutsläpp - vägs utsläpp, energieffektivisering och förnybara energikällor samman med den klimatpolitik länderna för.

Tack vare sin energipolitik placerar sig Danmark i topp, trots ganska höga utsläpp. Sverige har tack vare vind- och vattenkraft hamnat på andraplats.

I takt med att världen har blivit varmare har temperaturen sänkts i förhandlingsrummen.

Det är otroligt paradoxalt. Med tanke på att hela världen känner till de otroligt allvarliga scenarier vi har framför oss om vi inte ändrar färdriktning skulle man kunna tro att det är fullt ös, men det är det ju inte. Nyckelspelaren är EU som kan få ihop utvecklingsländer och industriländer. Därför är det olyckligt att Sverige inte kan vara ledande och stötta de goda krafterna som finns inom EU, säger Axelsson som inte sätter särskilt stort hopp till samtalen i Doha. Det första minimikravet är att de inte ska haverera. Framförallt handlar det om att försöka få ihop Kina och USA. Det andra är att få fram lite mer pengar på bordet. Det tredje är att Kyotoprotokollets grupp lyckats gå i mål med ett nytt avtal. Men det är absurt att man inte pratar om utsläppsminskningar. Mitt hopp står till att länderna springer snabbare fram än man lovar.

Mer läsning

Annons