Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt hitta nya deltidsbrandmän

Det är ett nationellt problem med att rekrytera folk till att jobba som deltidsbrandmän.

Genom ett nytt regeringsuppdrag hoppas man nu på att det ska bli enklare med anställningar av personal. I Höga kusten Ådalen är avdelningschef Allan Bengtsson nytillsatt arbetsledare för uppdraget.

- Det har inte vart helt lätt att täcka upp platserna som deltidsbrandmän, det är en så pass rörlig arbetsmarknad just nu, säger han.

- Vi är ute och pratar med olika företag och förklarar fördelen med att ha en deltidbrandman anställd. En anställd som är både brandman och utbildad sjukvårdare förutom de vanliga arbetskunskaperna är ju alltid en fördel för företaget, säger Allan Bengtsson.

Det är viktigt att en person har rätt attityd och en känsla för att behålla bygden runt omkring sig. Om ett stort företag skulle brinna ner, är sannolikheten stor att det inte byggs upp igen, utan placeras kanske i ett annat land eller annan stad. Då försvinner både arbetstillfällen och kommuninvånarna minskar.

- Vi måste helt enkelt bli bättre på att förklara och marknadsföra tjänsten deltidsbrandman, förklarar Allan.


JOHANNA DAHLIN
0620 -257 93