Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att se värde med SBAB

Annons

Det är svårt att bedöma om den statliga banken SBAB skapar något mervärde för skattebetalarna, enligt Riksrevisionen. Dessutom är målen för SBAB otydliga, enligt en granskning som Riksrevisionen har genomfört.

"Värdet på bolaget är i princip oförändrat över en tioårsperiod och staten har inte fått någon utdelning sedan 2004", skriver Riksrevisionen.

Regeringen har inte haft några synpunkter på att SBAB tillåtit högre belåningsgrader och lägre amorteringar, vilket har bidragit till hushållens skulduppbyggnad, skriver Riksrevisionen.

Till Svenska Dagbladet säger riksrevisor Jan Landahl:

Man har inte styrt bolaget på väldigt många år. I stort sett handlar det om en icke-styrning av bolaget.

"Det ligger i medborgarnas intresse att SBAB sköts på ett effektivt sätt och att regeringen tar sitt ägaransvar. SBAB:s bidrag till konkurrensen på bolånemarknaden bör utvärderas", skriver Landahl i rapporten.

Staten har under ett antal år varit ganska långt ifrån bolaget. Regeringens styrning har inte varit obefintlig, men den har inte varit tillfyllest, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M), som ansvarar för statens ägande av SBAB.

Men sakernas tillstånd är bättre nu och ska bli ännu bättre, enligt Norman, trots att regeringen helst skulle vilja sälja SBAB så snart det går och priset är rätt. Men den vägen är stängd eftersom en majoritet i riksdagen, bestående av de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna, inte vill det.

När vi nu ändå har SBAB i portföljen gäller det att utveckla bolaget, det handlar ju om skattebetalarnas pengar och om vi får möjlighet att sälja så får vi mer pengar om det är en välskött bank, säger Peter Norman.

Han framhåller att bolaget lanserar nya fonder, ska börja erbjuda service i stil med en vanlig bank, och att styrelse och ledning är utbytta.

Om vi lyckas omformera SBAB till en riktigt bra bank som har en speciell nisch i Sverige så inbillar jag mig att det blir intressant för en extern köpare att använda, säger Norman och tillägger att det han och ledningen ser framför sig är en "bank som normala människor kan använda", utan en massa sofistikerade finansiella produkter.

Mer läsning

Annons