Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåraste beslutet för Riksbanken

Annons

Det var inget enkelt ställningstagande när Riksbanken beslöt att sänka reporäntan till 0,75 procent vid sitt räntemöte 16 december.

Det framgår av det nu offentliga protokollet från mötet att vice riksbankschefen Per Jansson tyckte "att detta förmodligen var det svåraste räntebeslut som han varit med om under sin tid i Riksbankens direktion.

Samtidigt var det första gången på länge som direktionens sex ledamöter var eniga.

Inflationsmålspolitiken har ställts på sin spets nu med en inflation som är tydligt under målet och samtidigt en svensk ekonomi som går ganska starkt med bra konsumtion. De här brottas de med och nu blev inflationen för låg och det var väl det som gjorde att man landade i beslutet att sänka räntan, man passerade smärtgränsen helt enkelt, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Handeln med framtidsinriktade räntepapper pekar på en sannolikhet på knappt 10 procent för ytterligare en sänkning, ner till 0,50 procent. Isaksson tror inte heller att det blir någon mer räntesänkning. IMF-chefen Christine Lagarde sade nyligen att organisationen kommer att skriva upp sin prognos för världstillväxten om tre veckor. IMF spår i den senaste bedömningen en global tillväxt på 3,6 procent för 2014.

Global tillväxt visar tecken på att växla upp, även om det inte är någon raketfart i den internationella ekonomin. Svensk ekonomi ser också ut att stärkas och det talar för att det inte blir några fler räntesänkningar. Vi tror i stället att den första räntehöjningen kommer redan i slutet av det här året, säger Isaksson.

Mer läsning

Annons